Buchova cesta do Ameriky: Začátky byly těžké. Lidé tu nejsou do fotbalu tolik zapálení

Fotbal, který v Evropě prožívá svůj svátek, není za Atlantikem v Americe právě sportem číslo jedna. Tam vévodí baseball, americký fotbal nebo basketbal. Přesto se ve Spojených státech hraje celonárodní liga Major League Soccer. V ní hrají i dva čeští hráči. Novou akvizicí klubu FC Cincinnati je plzeňský záložník Pavel Bucha, kterému Američané říkají „Buka“. Za oceánem hraje teprve půl roku a v týdnu se mu podařilo dát dvě ze tří branek.

Cincinnati Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bucha (uprostřed) se raduje se spoluhráči z FC Cincinnati

Pavel Bucha (uprostřed) se raduje se spoluhráči z FC Cincinnati | Zdroj: Reuters

Je mu 26 let a před půlrokem se vydal za fotbalovým snem do Ameriky. Pavel Bucha přestoupil z plzeňské Viktorie do klubu FC Cincinnati ve státě Ohio.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak se fotbalistovi Pavlovi Buchovi daří v americké MLS

V posledním zápase se odchovanec pražské Slavie blýskl dvěma góly do sítě D.C. United a pomohl svému týmu k vítězství.

Fanoušci klubu ze Cincinnati sice byli na fotbalovém stadionu ve Washingtonu vůči domácímu publiku ve znatelné menšině, ale z gólů svých idolů se ale dovedli radovat velmi bouřlivě. Zvlášť, když se v zápase podruhé prosadil Bucha.

„Jsem tu od ledna. Začátky byly těžké, to přestěhování, odloučení od rodiny a zařizování nového života na druhé straně světa, to bylo nejtěžší. Z pohledu fotbalu to bylo od začátku výborné, cítil jsem se skvěle,“ vzpomíná Bucha na úvodní týdny ve Spojených státech.

Ve srovnání s evropských fotbalem jsou rozdíly takřka všude. „Obecně si myslím, že fanoušci, co chodí na MLS, tak je to rozdílné fandění než v Evropě či Česku. Nemají vymyšlené chorály, není to řízené, spíš reagují na to, co se děje na hřišti,“ popisuje Bucha.

Fanoušci v USA berou často fotbal jako způsob večerní zábavy. „Lidé to berou tak, že se jdou večer zabavit, nejsou tolik zapálení do toho sportu. Když nemají o víkendu večer co dělat, tak se jdou kouknout na fotbal, začnou hodinu před zápasem, najedí se, napijí, pak se podívají na fotbálek a zase tam zůstanou se najíst a napít,“ popisuje Bucha.

Fanoušci klubu FC Cincinnati | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ačkoliv Buchu od svého bývalého zaměstnavatele dělí tisíce kilometrů a několik časových pásem, čas na sledování plzeňské Viktorie si v USA najde.

„Určitě, sledoval jsem jarní část, kterou beze mě Viktorka dohrávala. Klukům jsem držel palce v poháru, protože v lize už byly karty rozdané po podzimu. Myslím, že mají dobře nakročeno,“ myslí si Bucha.

Blízký východ vs. USA. ‚Messi ukázal, že fotbal miluje, Ronaldo naopak klesl,‘ říká marketingový expert

Číst článek

Nevýhodou působení v zámoří může být ale fakt, že není tolik na očích trenérům národního týmu.

„Je to daleko. Vůbec nedokážu posoudit, jak je to reálné, nebo ne. Já si budu hledět svého a snažit se tady předvádět, co nejlepší výkony a třeba na sebe víc upozorním. Pořád mám ambice si za reprezentaci zahrát, je to moje hlavní motivace hrát za národní mužstvo a doufám, že se mi to povede,“ říká šestadvacetiletý záložník klubu FC Cincinnati. Odchovanec pražské Slavie a plzeňské Viktorky, který se vydal šířit slávu evropského fotbalu do Ameriky. 

Pavla Buchu čeká teď v sobotu zápas proti Interu Miami, kde působí fotbalový polobůh Lionel Messi. Českého hráče ale může mrzet, že si ale proti němu nezahraje, protože Messi momentálně bojuje v dresu argentinské reprezentace na americkém mistrovství Copa América.

Pavel Novák, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme