Euro, nebo Tour de France? Evenepoel mohl hrát fotbal za Belgii, na kolo ho dostala zlomenina pánve

Mistr světa v silničním závodě z roku 2022, z časovky z roku 2023, vítěz první časovky na Tour de France 2024. Čtyřiadvacetiletý Belgičan Remco Evenepoel je nejzářivějším cyklistickým klenotem své země od dob legendárního Eddyho Merckxe. Nechybělo ale mnoho a místo duhového trikotu mohl teoreticky oblékat dres belgické fotbalové reprezentace na letošním Euru v Německu.

Video Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Remco Evenepoel v dresu mistra světa na Giru v roce 2023 předvedl kromě cyklistického umění také fotbalové triky

Remco Evenepoel v dresu mistra světa na Giru v roce 2023 předvedl kromě cyklistického umění také fotbalové triky | Zdroj: Profimedia

Evenepoelova fotbalová kariéra začala v roce 2005 v bruselském regionu ve městě Anderlecht. „Když mi byly čtyři roky, snil jsem o tom, že se stanu profesionálním fotbalistou. Začínal jsem v Anderlechtu, což je v mých očích nejlepší tým Belgie,“ vzpomínal Evenepoel v pořadu The Cycling Show.

V rodné zemi hrál celkem sedm let, v mládežnickém týmu Anderlechtu dokonce oblékal kapitánskou pásku. V roce 2011, kdy mu bylo jedenáct let, přestoupil do klubu PSV Eindhoven.

Ve věku patnácti let utrpěl během zápasu zlomeninu pánve. V rámci rehabilitace po zranění začal jezdit na kole. „Byly to jiné pohyby. Méně kontaktů se zemí znamenalo méně otřesů. Takže to byla dobrá rehabilitace,“ vysvětloval Evenepoel.

Po návratu po zranění nedostával nadějný fotbalista na hřišti tolik prostoru. Vypadl ze základní jedenáctky a postupem času se jeho vztah k fotbalu ochlazoval. „Zničehonic jsem ztratil svou vášeň a lásku k fotbalu,“ přiznal Evenepoel.

Ze hřiště na silnici

V roce 2017 se tak rozhodl s fotbalem skončit. Když hledal, čemu by se mohl věnovat místo něj, vybral si cyklistiku. „Jsem rád, že jsem tuto volbu udělal,“ řekl.

Už na počátku cyklistické kariéry byl Belgičan výraznou osobností. Postupně se vypracoval až do takové pozice, že byl hlavní hvězdou týmů, za které jezdil. S tím byla spojená i zvýšená pozornost a tlak. „Na začátku to bylo trochu složité, dostával jsem hodně pozornosti. Ale vždy jsem se snažil tu samou míru pozornosti věnovat svým týmovým kolegům,“ popsal.

Fotbal je stejně jako cyklistika týmovým sportem a uvědomuje si to i samotný Evenepoel. „Říkal jsem to už mnohokrát. Světla reflektorů jsou na mně, jsem uprostřed všeho, ale závody bych nevyhrával bez svých týmových kolegů. Měli by dostat také nějaký svůj malý dres,“ ocenil přínos svých cyklistických pomocníků.

Spoluhráči v Premier League

Během působení v PSV se v mládežnickém týmu potkal s Codym Gakpem, jehož fotbalová kariéra je v současnosti podobně úspěšná jako Evenepoelova cyklistická. Pětadvacetiletý křídelník nastupuje od roku 2023 za Liverpool a na letošním Euru v Německu patří ke klíčovým postavám nizozemské reprezentace. „Oranjes“ nastoupí ve středu k semifinálovému zápasu proti Anglii. Sám Gakpo se na Euru blýskl už třemi góly a jednou asistencí.

Za své výkony na hřišti si Evenepoel opakovaně vysloužil nominaci do národních mládežnických výběrů, kde stejně jako v Anderlechtu nosil kapitánskou pásku.

Tehdejší trenér reprezentace do šestnácti let Bob Browaeys si Evenepoelovy kvality velmi dobře uvědomoval. „Byl na nejvyšším levelu. Nikdy jsem neviděl hráče s takovým myšlením. Bylo to neuvěřitelné,“ řekl Browaeys serveru The Athletic.

Na hřišti s ním během fotbalové kariéry bojoval například i současný hráč Manchesteru City Jérémy Doku nebo Loïs Openda, který působí v Lipsku. Oba zároveň patřili do základní sestavy belgické reprezentace na probíhajícím Euru, kde „Rudí ďáblové“ vypadli v osmifinále s Francií.

Karolína Laura Hornová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme