Francie stále neskórovala ze hry, ale slaví postup do čtvrtfinále Eura. Belgičany srazil vlastní gól

Fotbalisté Francie v osmifinále mistrovství Evropy porazili Belgii 1:0. O jediný gól se v 85. minutě postaral tečí do vlastní sítě obránce Jan Vertonghen po střele střídajícího Randala Kola Muaniho. Nadále platí, že úřadující vicemistři světa ještě nedali na šampionátu v Německu gól ze hry. Ve čtvrtfinále 5. července v Hamburku vyzvou vítěze večerního utkání mezi Portugalskem a Slovinskem.

Düsseldorf (Aktualizováno: 20:21 1. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Francie v osmifinále mistrovství Evropy porazili Belgii 1:0

Fotbalisté Francie v osmifinále mistrovství Evropy porazili Belgii 1:0 | Zdroj: Reuters

S ohledem na žebříček FIFA šlo o duel nejvýše postavených účastníků šampionátu. Francie je ve světovém pořadí za Argentinou druhá a Belgie třetí.

„Les Bleus“ ve skupině nedali gól ze hry, jeden byl vlastní a druhý z penalty. Šlo o jejich nejhorší střeleckou bilanci v první fázi velkého turnaje od MS 2010, kdy dali jeden gól. Se štěstím na ni navázali, na střely sice vyhráli 20:5, ale do čtvrtfinále je poslala až vlastní branka obránce Anderlechtu.

Zápas začal z obou stran velmi obezřetně a v pomalém tempu. Dříve se osmělili Belgičané. Střílený centr De Bruyneho z přímého kopu mířil přímo doprostřed branky, kde měl Maignan značné komplikace a musel míč vykopnout.

O chvíli později po Opendově akci zakončoval Carrasco, jehož střelu stačil zablokovat Hernández. Pro Francouze bylo nepříjemné, že do 24. minuty nasbírali tři žluté karty.

Hned jejich první šance ale byla velmi nebezpečná. Koundé přesným centrem oslovil Thurama, jenž ve výborné pozici prudce hlavičkoval vedle branky. Do přestávky pak byl jeho tým aktivnější. Po Mbappého průniku do šestnáctky měl příležitost Tchouaméni, jenže vysoko přestřelil.

Druhý poločas

„Les Bleus“ si iniciativu přinesli i do druhého poločasu, Tchouaméniho střelu zdálky tečoval bránící Faes a brankář Casteels s námahou vyrazil. Do zakončení se dvakrát dostal také Mbappé.

Belgičané odpověděli De Bruyneho kolmicí na rozběhnutého Carrasca, jehož skluzem zastavil Hernández. Hra se přece jen rozproudila a dospěla až k rozhodujícímu momentu pět minut před koncem.

Po souhře Koundého s Tchouaménim u rohu pokutového území dostal až příliš prostoru v šestnáctce Kolo Muani, jehož nepříliš povedenou střelu si do vlastní branky srazil Vertonghen. Sedmatřicetiletý obránce hrál poslední zápas za reprezentaci, jeho nešťastná trefa znamenala v součtu již devátý vlastní gól na turnaji.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu - osmifinále:

Düsseldorf: Francie - Belgie 1:0 (0:0)

Branka: 85. vlastní Vertonghen. Rozhodčí: Nyberg - Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Tchouaméni, Griezmann, Rabiot - Vertonghen, Tedesco (trenér), Mangala. Diváci: 46 810.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme