Zemřel novinář Černý. Oblíbenému komentátorovi a předsedovi Syndikátu novinářů bylo 73 let

Zemřel novinář Adam Černý, bylo mu 73 let. Informoval o tom v sobotu Syndikát novinářů, jehož byl 18 let předsedou. Černý dlouhá léta působil jako komentátor deníků Lidové noviny a Hospodářské noviny. Byl také pravidelným hostem pořadů Českého rozhlasu Plus Jak to vidí... nebo Názory a argumenty. V roce 2006 získal Cenu Ferdinanda Peroutky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel novinář Adam Černý

Zemřel novinář Adam Černý | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Vzpomínám na něj jako na novináře experta, který mě učil komentátorskému řemeslu. Vzpomínám na něj jako na opravdu velmi erudovaného zahraničního komentátora,“ zmiňuje hlavní komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Podle něj byl Černý skvělý člověk a výborný novinář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Adama černého zavzpomínal Petr Dudek, editor publicistiky v Českém rozhlase

Bývalý komentátor různých deníků, který spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí, zemřel v sobotu po vážné nemoci, uvedl syndikát na svém webu. Členem Syndikátu novinářů byl Černý od jeho vzniku v roce 1990, jeho předsedou se stal v roce 2009. Jako redaktor zahraniční redakce Hospodářských novin v roce 2006 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky.

Černý vystudoval Fakultu sociálních věd a publicistiky. V době normalizace v oboru nemohl najít zaměstnání kvůli protirežimním postojům svého otce, novináře Pražského jara. Pracoval proto jako noční hlídač v Národní galerii, v Anežském klášteře i jako dělník v podniku Geodézie.

Po sametové revoluci nastoupil do redakce Svobodného slova, pro kterou psal od 80. let. V 90. letech stál u zrodu obnovených Lidových novin. Ve druhé polovině 90. let. působil v týdeníku Týden.

krk, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme