Levněji než v Česku vyjde dovolená jen v Bulharsku, Maďarsku a Turecku

Za českou tisícovku si o dovolené v zahraničí v průměru pořídíme zboží a služby jen v hodnotě 860 korun. Platí to hlavně pro individuální turisty. Kdo vyjede s cestovní kanceláří, většinu služeb si zaplatí v ceně zájezdu. I ty jsou ale dražší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolená. Řecko, ostrov Kos

Dovolená. Řecko, ostrov Kos | Foto: David Kubíček

Ze zemí, kam Češi nejčastěji jezdí na dovolenou, je jen ve třech levněji než doma. V Bulharsku, Maďarsku a Turecku.

Srovnáním spotřebních košů to spočítala Unicredit Bank. „Nejlevnější z nich je Bulharsko, kde je kupní síla české koruny zhruba o třetinu vyšší než v Česku. Za 1000 korun, které bychom utratili doma, můžeme koupit objem zboží a služeb za více než 1300 korun,“ potvrzuje hlavní ekonom banky Pavel Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách dovolených natáčel redaktor Jaroslav Skalický

Hlavně kvůli oslabení koruny intervencemi České národní banky se náklady Čechů v zahraničí zvedly v průměru skoro o 4 procenta. Výjimkou je jen Turecko.

„Tam výrazným způsobem devalvovala měna a tato devalvace se ještě nepromítla do místních cen, takže to dává unikátní příležitost k relativně levným nákupům,“ vysvětluje Sobíček. Za 1000 korun dostane Čech zboží a služby v hodnotě asi 1200 korun.

Naopak nejdražší je pro Čechy Francie, za tisíc korun tam dostanou zboží a služby v hodnotě 620 korun.

V nejoblíbenějším Chorvatsku jsou letos ceny o něco vyšší než v Česku. Ceny v místě dovolené zajímají hlavně individuální turisty. Kdo vyjíždí s cestovní kanceláří, většinu služeb si zaplatí v ceně zájezdu.

pláž | Foto: Martin Dorazín

„Jednoznačně převládá požadavek na služby typu all inclusive. Klient tam má ohraničený rozpočet, protože na místě nemusí již žádné služby dokupovat,“ říká Stanislav Zíma z Exim Tours.

Ale i organizované zájezdy jsou letos dražší. Podle některých odhadů zhruba o 10 procent.

„Souvisí to s poptávkou po destinacích i inflací. Samozřejmě i s kurzem koruny,“ upozorňuje Alexander Pavlov z CK Alexandria.

Hodnota tisícíkoruny ve vybraných evropských zemích v březnu 2014 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme