Český prodejce osobních aut Auto Activity krachuje, zaměstnanci jsou bez práce

Jihočeská společnost Auto Activity - jeden z největších tuzemských prodejců aut - má finanční problémy. Zákazníci nedostali vozy, za které zaplatili zálohy. Zaměstnanci jsou bez práce a nemají výplatu už od prosince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vozidla v autobazaru

vozidla v autobazaru | Foto: Ondřej Jánoška

Majitel firmy tvrdí, že se do potíží dostal kvůli krizi na trhu s motorovými vozidly. Podle údajů Svazu dovozců automobilů loni klesl prodej nových aut meziročně o více než pět procent na 164 736 vozů.

Trh vloni zachraňovali firemní zákazníci. Ti si koupili skoro dvě třetiny všech prodaných nových vozů, zatímco privátní zákazníci se na prodeji podíleli 31 procenty.

Rostl podíl prodaných ojetin. Loni si jich lidé koupili třiapůlkrát více než těch nových. Dovoz ojetých osobních aut v loňském roce vzrostl zhruba o jedno procento na 126 115 vozů. Dalších 436 tisíc starších vozů si lidé koupili v tuzemsku.

Analytici: Lidé nemají na nová auta peníze

Svůj podíl má oslabení koruny po intervenci České národní banky. To prudce zvýšilo ceny prodávaných automobilů z dovozu. V průměru o desítky tisíc, u některých modelů ale dokonce o více než 100 tisíc korun.

Tuzemským autosalonům dělá takový trend potíže. A nové vozy v dohledné době podle odborníků nezlevní. Automobilky, které vyrábějí na českém území, totiž spoustu komponentů dovážejí. I tyto podniky naznačují, že zdraží nově vyráběná auta.

Analytici jsou opatrní v hodnocení původně optimistického zjištění Svazu dovozců automobilů, podle kterého v prosinci vzrostl odbyt nových vozů o 14 procent. Lidé si totiž po zásahu centrální banky proti silné koruně jen na poslední chvíli mohli kupovat auta za starou cenu.

Jitka Hanžlová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme