,Na divadle vyprávíme o dětství, ve filmu o dospělosti.‘ Taušova Amerikánka dostane filmovou podobu

Divadelní inscenace Amerikánka režiséra Viktora Tauše, která měla premiéru v roce 2018 v pražském prostoru Jatka78, dostane filmovou podobu. Tauš začne příběh inspirovaný skutečným osudem dívky hledající své místo ve světě během těžkého dětství natáčet letos v listopadu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tereza Voříšková v dramatickém příběhu s názvem Amerikánka

Tereza Voříšková v dramatickém příběhu s názvem Amerikánka | Zdroj: TURNER PR

Natáčení celovečerního filmu by mělo trvat do konce roku 2022, v kinech by se měl snímek o putování z dětského domova až do svobody 90. let objevit v následujícím roce. Informovala o tom za tvůrce Johana Turnerová.

„Na divadle vyprávíme příběh dětství Amerikánky, ve filmu spolu půjdeme dál, až do dnešních dnů. Dojdeme do její dospělosti,“ uvedl režisér Tauš.

Režisér Zelenka: Měli jsme štěstí. Byli jsme příliš mladí na to, abychom vstoupili do byznysu 90. let

Číst článek

Dívka, podle jejíž přezdívky Tauš inscenaci nazval, s ním podle něj sdílela svůj příběh, když oba žili na pokraji společnosti. Děj inscenace, která je sondou do historie 70. a 80. let v Československu, ale také dramatem o svobodě, touze žít, o osamělosti, vydělenosti a přátelství, vrcholí revolučními událostmi roku 1989. Ve filmu se Amerikánka stane také hrdinkou první porevoluční generace dětí ulice.

„Myslím si, že příběh Amerikánka je cesta, kterou má cenu popsat a ukázat její okolí. Ta cesta není bloudění, má cíl a koneckonců je cestou vítěznou, ačkoliv se to zprvu může zdát jako naprosto nereálné snění. V tom je inspirativní,“ sdělil Petr Tichý, generální ředitel společnosti Barrandov Studio, která je koproducentem filmu.

Dramatická předloha

Jedinou roli ztvárnily v divadelní podobě Amerikánky najednou Tereza Voříšková a Eliška Křenková. Herečky vyprávěly Amerikánčiny zážitky od doby, kdy se přibližně v 11 letech dostala někdy na přelomu 70. a 80. let do dětského domova.

Jeden příběh třemi způsoby. Režisér Viktor Tauš připravuje pro Jatka hru Amerikánka

Číst článek

Amerikánka nechce věřit tomu, že ji rodiče opustili, namlouvá si, že matka, s níž a dvěma sourozenci žila, onemocněla, a sní o tom, že se jednou dostane do Ameriky, kde údajně žije otec, jehož nepoznala nikdy. Protlouká se ústavy, zažívá šikanu, bití a tresty, přežít jí pomáhá jen touha po dovršení 18 let, po setkání s otcem a svobodným světem. Při posledním útěku se ocitá na demonstracích v listopadu 1989 a věří, že její sny se naplní.

Výchozí text pro Taušův projekt jsou jeho dialogy s dívkou, jež hru inspirovala. S nápadem přepsat text, respektive monolog hrdinky do scénického dialogu přišel režisér a dramatik David Jařab.

V divadle Jatka78 představení Amerikánka zatím navštívilo téměř 30 000 diváků. Hrála se i na 54. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a během protipandemických opatření zůstala v kontaktu se svými diváky díky živým přenosům inscenovaným mimo divadlo, v kleci pro hyeny nebo na letištní dráze.

Stala se i součástí kinematografické formy Film Naživo, jež získala ocenění Český lev za Audiovizuální počin roku 2020. Tvůrci na jaře roku 2023 plánují rozloučení s její divadelní podobou v pražském O2 Universum.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme