Týká se třetiny světového HDP a 600 milionů lidí. Europoslanci schválili obchodní dohodu s Japonskem

Evropský parlament ve středu schválil obchodní dohodu s Japonskem, která je nejrozsáhlejší smlouvou o volném obchodu, jakou kdy unie uzavřela. Pakt, který odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu a zahrne zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu (HDP) a 600 milionů lidí, podpořila výrazná většina poslanců. Pokud dohodu ratifikují ministři členských zemí, mohla by vstoupit v platnost začátkem února.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci Evropského parlamentu během jednání ve Štrasburku

Poslanci Evropského parlamentu během jednání ve Štrasburku | Foto: Vincent Kessler | Zdroj: Reuters

Poslanci podpořili smlouvu, kterou lídři EU a Japonska podepsali po dlouhém vyjednávání letos v červenci. Pro její přijetí se ve středu vyslovilo 474 členů EP, proti jich hlasovalo 152.

USA a Čína vyjednaly 90denní příměří v obchodním sporu. ‚Je to neuvěřitelná dohoda,‘ tvrdí Trump

Číst článek

„V době, kdy se svět na základě několika tweetů uchyluje k protekcionismu, EU s Japonskem ukazují, že volný obchod je přínosnější než stavění obchodních bariér,“ uvedl předseda právního výboru EP Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Narážel tím na fakt, že americký prezident Donald Trump vypovídá některé důležité obchodní dohody a zavádí cla.

Vývoz do Japonska podle Svobody už teď podporuje více než 700 000 pracovních míst v EU, z toho přes 18 000 v Česku. „Tato čísla díky odstranění bariér pro obchod zboží a služeb zcela jistě porostou,“ dodává lidovecký politik.

Oslabí ochrana přírody?

Zastánci dohody vyzdvihují právě fakt, že podpoří hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Kritici nejen z řad europoslanců se naproti tomu obávají, že povede k oslabení norem pro ochranu životního prostředí a spotřebitelů v unii.

Evropská unie a Japonsko podepsaly dohodu o volném obchodu. Odstraní většinu cel

Číst článek

Smlouvu, která se kromě cel týká rovněž odstranění některých dalších překážek vzájemného obchodu, jako jsou rozdílné mezinárodní normy například v oblasti bezpečnosti či ekologie, dojednávali s asijskou stranou zástupci členských zemí a Evropské komise (EK).

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová středeční verdikt parlamentu ocenila s tím, že umožní brzký vstup dohody v platnost. „Budou z toho jasně profitovat naše firmy, zemědělci, poskytovatelé služeb i další,“ prohlásila.

Firmy z EU v současnosti vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně.

Europarlament ve středu schválil rovněž dohodu o strategickém partnerství mezi unií a Japonskem, jejímž cílem je rozšířit spolupráci i do oblastí mimo obchod. Týkat by se měla například školství, výzkumu a vývoje či boje proti klimatickým změnám a terorismu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme