Inflace na Slovensku v květnu zpomalila na 11,9 procenta. Byla na ročním minimu

Meziroční míra inflace na Slovensku v květnu zpomalila na 11,9 procenta z dubnových 13,8 procenta, byla tak nejnižší od loňského dubna. Tempo růstu spotřebitelských cen zvolnilo třetí měsíc v řadě, ještě v únoru inflace činila 15,4 procenta. Meziměsíčně v květnu ceny zboží a služeb klesly o 0,1 procenta, šlo o první pokles od konce roku 2020. Ve středu informoval slovenský statistický úřad.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

Tempo meziročního zdražování potravin v květnu dosáhlo 21,9 procenta, bylo tak nejpomalejší od loňského srpna (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V České republice meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zpomalil na 11,1 procenta z 12,7 procenta v dubnu.

Ke zmírnění inflace na Slovensku podle statistiků přispělo hlavně opětovné zavedení státních dotací na obědy v mateřských školkách a na základních školách, což se projevilo ve zpomalení růstu cen v kategorii stravování.

26:50

ČNB selhala, premiér moc mluví a málo vede, hodnotí dva roky české inflace bankéř Jonáš

Číst článek

V květnu zrychlil pokles cen pohonných hmot, proti loňsku byly levnější o více než 15 procent.

Tempo meziročního zdražování potravin v květnu dosáhlo 21,9 procenta, bylo tak nejpomalejší od loňského srpna. Stouply hlavně ceny masa, chleba, mléka, sýrů a vajec, stejně jako zeleniny, cukru a cukrovinek.

Ceny bydlení a energií vzrostly o 10,9 procenta, což bylo nejméně od začátku loňského roku. Právě potraviny a náklady na bydlení včetně energií mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své březnové prognóze odhadla, že inflace na Slovensku v letošním roce zpomalí tempo, nadále by však míra inflace měla být dvouciferná. Loni spotřebitelské ceny v zemi stouply o 12,8 procenta, nejvíce od roku 1993.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme