Premiér Fiala bude usilovat o odložení systému emisních povolenek. Zahrnuje paliva i vytápění

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za nutné odložit zavedení evropského systému pro obchodování s emisními povolenkami na skleníkové plyny, který má zahrnout i paliva v dopravě nebo pro vytápění budov. Řekl to ve čtvrtek ve Sněmovně v odpovědi na interpelaci poslance ANO Martina Kolovratníka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference vlády.

Premiér také uvedl, že chce v Evropské unii prosadit revizi některých přijatých závazků v boji proti změně klimatu (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„My se budeme snažit, aby tento systém byl odložen, a budu rád, pokud tyto návrhy podpoří i opozice,“ řekl premiér. Uvedl také, že Česko chce revizi tohoto systému, který nese označení EU ETS 2.

Také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v červenci řekl, že se Česko pokusí v Evropské unii prosadit zrušení, nebo alespoň podstatné odložení začátku účinnosti systému emisních povolenek ETS 2.

25:10

Emisní povolenky přinesou zdražení. Bude ale mírné a peníze se nám zpět vrátí, vysvětluje expert

Číst článek

Fiala také řekl, že chce revizi některých přijatých závazků v boji proti změně klimatu, úpravu zákazu spalovacích motorů i některých nařízení v zemědělství.

Tam už se podle něj v některých případech změny podařily. Fiala také uvedl, že Česko získá do roku 2030 víc než 1,2 bilionu korun na úsporná opatření a investice.

Teplárny dostanou část povolenek zdarma a nebudou muset zdražovat, dodal. Poslanec Kolovratník poukázal na to, že Sněmovna nyní projednává novelu zákona o emisních povolenkách, která zapracovává část příslušné evropské směrnice.

Připomněl argument dalších opozičních poslanců, že vláda do novely nezapracovala právě část zavádějící systém ETS 2. Uvedl, že existuje návrh poslance ODS Václava Krále, který podle něj tato opatření do zákona vkládá.

Premiér však odpověděl, že ODS tyto návrhy nepodporuje a že podle jeho informací ani poslanec Král osobně pro ně ve výboru pro životní prostředí nehlasoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme