Ekonomické informace 4. 6. 2003

Ministerstvo průmyslu už ví, jaká by měla být budoucnost naší energetiky. Koncepci s výhledem na dalších 30 let zveřejní zítra na svých internetových stránkách. K debatě je připraveno 6 scénářů. Vláda ale prosazuje takzvanou Zelenou variantu, která počítá s širším využíváním jaderné energie, prodloužením těžby hnědého uhlí až za rok 2030 a zvyšováním podílu obnovitelných zdrojů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení

Mluvčí ministerstva Ivo Mravinac prozradil, že základními prioritami jsou nezávislost, bezpečnost a spolehlivost.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Priority

Světové ceny ropy včera mírně klesly po předcházejícím růstu. U nás zlevnil litr naturalu za posledních sedm dní o 13 haléřů na průměrnou cenu 24 koruny 28 haléřů. Bude zlevňování pokračovat? Jiří Šťastný ze společnosti Colloseum si myslí, že čerpací stanice teď u nás prodávají levnější benzín na úkor svých marží.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Benzín

Společnost Vítkovice chce větší záruky na úhradu ekologických škod. Navrhuje, aby Fond národního majetku zvýšil garanci téměř o dvě miliardy na 5 miliard a 300 milionů korun. Žádost Vítkovic dnes projedná vláda.

Na programu bude mít i rozhodování o tom, jak uhradit dluhy bývalé státní organizace České dráhy. Ta měla na konci loňského roku závazky kolem 16 miliard korun. Většina dluhů letos přešla na nástupnickou Správu železniční dopravní cesty

Průmyslová zóna v Kadani má prvního investora. Je jím japonská společnost Oiles /čte se prý ojles/ Corporation Japan. Do výroby těsnění a samomazných ložisek z plastů a grafitu chce během tří let investovat 205 milionů korun. Práci by tam mělo najít až 100 lidí. Pro Kadaňskou průmyslovou zónu je to dobrý start, protože - jak říká mluvčí Czech Investu Jana Víšková - Japonci chtěli původně postavit svou továrnu v Polsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice

Hospodářství našich východních sousedů poroste letos podle odhadů slovenské centrální banky tempem 4,1 procenta. Zatímco Slovensko svou prognózu včera zvýšilo, u nás je situace opačná. Většina institucí v minulých týdnech snížila odhad růstu českého hospodářství pod tři procenta. Jak vysvětluje David Marek z Patria Online, slovenská ekonomika je v odlišné fázi hospodářského cyklu a táhne ji silná domácí poptávka.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Slovenská ekonomika

V eurozóně klesají inflační tlaky. Prohlásil to prezident Evropské centrální banky Wim Duisenberg. Podle něj je to důsledek silného eura a klesající ceny ropy. Po tomto prohlášení obchodníci očekávají, že Evropská centrální banka tento týden sníží úrokové sazby.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme