ČR by podle ministra zahraničí měla půjčit peníze na záchranu eura

Česko by se mělo připojit k evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura. V České televizi to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09. Podle něj Česká republika ani jiné možnosti nemá, než Mezinárodnímu měnovému fondu půjčit téměř 90 miliard korun, protože to pro zemi bude určitá forma pojistky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg na TK 6.12.2011

Karel Schwarzenberg na TK 6.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

„Jsem přesvědčen, že pan premiér si je povědomen nesmírné odpovědnosti, kterou toho času nese za český osud České republiky, a že ví, že Česká republika se nesmí a nemůže izolovat v Evropě, že by to bylo opravdu nastoupení strmé cesty dolů,“ řekl Karel Schwarzenberg.

Opoziční sociální demokraté podpoří vládu, pokud se rozhodne půjčit téměř 90 miliard korun na stabilizaci eurozóny. V České televizi to prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který se na tom, že by se ČR měla připojit k evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura, shodl s Karlem Schwarzenbergem.

„Pokud se vláda rozhodne účastnit se jádra evropské integrace, může počítat v tomto směru s podporou sociální demokracie, protože pro Českou republiku je to výhodné. My jsme v tuto chvíli čistými příjemci prostředků z Evropské unie, a jestliže po nás v tuto chvíli chce Evropská unie určitý příspěvek k záchraně eurozóny y ke stabilizaci i našich vlastních pracovních míst, tady jde přece o prosperitu České republiky,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Premiér Petr Nečas zatím není rozhodnutý, jestli se Česko k smlouvě o záchraně eura připojí. Vzal si čas na rozmyšlenou.

Viktorie Hošková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme