Český veřejný dluh poroste, vyplývá z prognózy ČNB

Český veřejný dluh bude v příštích letech růst, a to i navzdory snahám o úsporná opatření. Vyplývá to z makroekonomické prognózy České národní banky. Ta prorokuje v roce 2013 deficit 3,5 procenta oproti původně odhadovaným 2,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Podle prognóz ČNB veřejný dluh během dvou let vzroste až na 43,5 procenta HDP. Jan Čadil, vedoucí katedry ekonomie a managmentu Unicorn College, říká, že Česká republika na tom ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie ale špatně není.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prognóze ČNB mluvil ve Světě o druhé na Rádiu Česko vedoucí katedry ekonomie a managmentu Unicorn Jan Čadil

„Alarmující je nicméně dynamika růstu za poslední dekádu, která byla více než padesátiprocentní. Tedy více než je průměr Evropské unie,“ upřesňuje.

Česká národní banka dnes v rámci prognózy také uvedla, že její odhady vychází ze základního scénáře. Vedle něj připravuje ale také scénář alternativní, který počítá se stagnací eurozóny.

„Česká národní banka v základním scénáři předpokládá růst asi 1,2 procenta,“ říká Čadil. Stagnace evropských ekonomik by podle něj Českou republiku negativně ovlivnila.

„Osobně se domnívám, že už ty 1,2 procenta jsou poměrně optimistický scénář. Pokud Evropská unie ještě zpomalí, tak se samozřejmě můžeme dostat až do recese. To nebezpečí tady je,“ dodává.

Barbora Kreuzerová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme