Češi kupují stále více nemovitostí u moře. Zájem roste o Bulharsko

Byt u moře, v přístavu zakotvenou loď a před sebou týdny i měsíce na pláži zalité sluncem. Tento sen se plní stále více Čechům, kteří si kupují nemovitosti v zahraničí. A nejen v Toskánsku či Španělsku, ale také v Bulharsku, jehož popularita stále roste. Navíc přitahuje i levnějšími cenami a mnohdy i kvalitnějšími službami než některé západoevropské země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharsko. Černé moře

Bulharsko. Černé moře | Foto: Robert Mikoláš

Vlny dopadají na písečnou pláž pokrytou pestrobarevným mořem opalujících se těl. Ženy a dívky často nahoře bez. Tetelícím se vzduchem se line hudba z okolních barů a restaurací, které lákají na dnešní nabídku. Maso a zelenina se griluje přímo před očima a číšníci hlasitě vybízejí k ochutnávce:

„Pane, pojďte, zkusit u nás. Máme točené pivo,“ čeština zní ze všech stran, slunce pálí, azúro, pohoda a hlavně moře. Dolce vita, slavek život, sladký život, po bulharsku. „Bulhaři jsou milí, vstřícní, nejsou odtažití. Jsou tu příjemné ceny,“ chválí si zdejší prostředí postarší český podnikatel, který si nepřeje zveřejnit jméno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celou reportáž Zblízka od Roberta Mikoláše si můžete také poslechnout

Je opálený, na sobě rozepnutou košili a kraťasy. Apartmán v bulharském Carevu si koupil před pár lety právě kvůli místní atmosféře. Zaplatil za něj stejně jako za panelákový byt v Praze a pro Bulharsko se nakonec rozhodl i z praktických a bezpečnostních důvodů:

„Sice lidi mají pořád Balkán a Bulharsko v podvědomí, že je tu nebezpečí mafií a podobně. Ale já si myslím, že větší nebezpečí je na západní straně, třeba ve Španělsku. Rozhodoval jsem se kdysi dávno pro španělskou nemovitost, protože tam šly nemovitosti dolů o 30 procent, ale pak jsme se s manželkou domluvili, že když vidíme v televizi různé bombové útoky a podobně, tak jsme se rozhodli spíš pro východní část.“

Dvě hodiny letadlem

Z Prahy to má také relativně blízko, dvě hodiny letadlem do Burgasu, odkud je to už jen 70 km. A pokud jede autem, tak mu to trvá asi 16 hodin. Spokojen je i s cenami v obchodech, které jsou mírné a obsluha vyhovující. Ročně pak ještě zaplatí zhruba dva tisíce korun za daň z nemovitosti a další poplatky.

Není tedy, jak říká, co řešit. Samozřejmě, investovat do nemovitosti v zahraničí si nemůže dovolit každý, přesto v Bulharsku našinec nemusí sáhnout tak hluboko do kapsy jako v jiných evropských zemích:

„Od 900 eur za metr čtvereční, až po dva tisíce za metr čtvereční. To jsou byty, které jsou na střeše a mají krásné střešní terasy. Ve Španělsku by to samé stálo dvojnásobek,“ popisuje ceny v městečku Carevo šéf jedné ze dvou českých společností, které prodávají v Bulharsku apartmány, Martin Pinl.

O polovinu levnější než středomoří

Prohlížím si nažluto natřený objekt, každý byt má balkon, některé jsou s výhledem na bazén, ty dražší na Černé moře. „Dobrý den, přijdete, prosím na recepci,“ volá mezitím bulharská recepční dalšího českého majitele stometrového bytu, který také nechce prozradit své jméno:

„Svým způsobem jsme tady v českém prostředí a máme tady zajištěn i takový právní a správní servis.“ Pokud prý prodej nezprostředkuje přímo některá z českých realitek, je právě dobrý právník a notář nezbytností. Nemovitost u Černého moře si navíc nepořizují jen boháči.

Bulharsko. Černé moře, domy na pobřeží | Foto: Robert Mikoláš

„Bulharské banky na ně poskytují obyvatelům členských zemí EU půjčky. A cizince tu rádi vidí i místní úřady,“ vysvětluje majitel bulharské realitní kanceláře Todor Kostov.

Čeští majitelé nemovitostí v Bulharsku jsou ve srovnání s jinými cizinci, zejména Rusy, sice v menšině, řada z nich ale boří mýty o tom, že si apartmán u moře mohou dovolit jen ti nejmajetnější. Nebo jen důchodci třeba z Irska nebo Británie, kteří začali v Bulharsku nakupovat jako první. Bulharsko sice není za hubičku, ale je stále o polovinu levnější než třeba středomoří.


Carevo u Černého moře

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme