Antimonopolní úřad prověří dodatek smlouvy o mýtném

Antimonopolní úřad se začal znovu zabývat dodávkou mýtného systému pro nákladní automobily. Chce prověřit, do jaké míry ministerstvo dopravy pochybilo při podpisu dodatku smlouvy se společností Kapsch, který změnil podmínky mezi ministerstvem a firmou v neprospěch státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zatím jen shromažďuje potřebné dokumenty a teprve na jejich základě se rozhodne, jestli v tomto případě správní řízení vůbec zahájí.

Pokud by se ale nakonec prokázalo, že je uzavřený dodatek smlouvy nezákonný, čekala by ministerstvo finanční sankce, řekl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

"Kdyby k porušení zákona došlo, pak by ministerstvu ze strany našeho úřadu už hrozilo pouze konstatování porušení zákona, případně peněžitá pokuta. V tomto okamžiku už nemáme možnost tendr zrušit, protože smlouva je podepsaná, tendr běží," uvedl Pecina.

Dodatek smlouvy se nelíbí ani novému ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi. Usiluje proto o uzavření nového dodatku, který by nasmlouvané nevýhodné podmínky odstranil. Podle Karla Hanzelky z tiskového oddělení ministerstva už Řebíček o znění dodatku s vedením firmy Kapsch jedná.

"Ministerstvo o svém záměru uzavřít nový dodatek společnost Kapsch informovalo, jednání v těchto dnech pokračují, takže je těžké k jejich výsledku cokoliv říkat. Ředitel společnosti Kapsch Karel Feix ale počátkem minulého týdne pana ministra ujistil, že se jeho společnost k dodatku staví čelem," uvedl Hanzelka.

I přes pokračující spory o správnosti postupu ministerstva dopravy jeho vedení věří, že případné šetření antimonopolního úřadu nezpůsobí žádné zpoždění a mýtné se na českých dálnicích začne vybírat 1. ledna.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme