Nezaměstnanost v Česku je na 3,8 procenta, stejně jako v červenci. Počet volných míst narostl

Míra nezaměstnanosti v Česku zůstává stabilní, v srpnu se držela na 3,8 procenta, stejně jako v červenci. Loňský srpen čítala 3,6 procenta. Poprvé od března však meziměsíčně vzrostl počet volných míst, a to o 1221. Devátý měsíc v řadě tak počet uchazečů o práci převyšoval nabídku zaměstnání. Vyplývá to z údajů Úřadu práce České republiky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déle než rok je v Moravskoslezském kraji bez práce 39 procent nezaměstnaných

Zaměstnavatelé v srpnu nabízeli 263.247 volných pracovních míst | Foto: Pavel Karban | Zdroj: Právo / Profimedia

Podle Úřadu práce je stabilní úroveň míry nezaměstnanosti pro prázdniny typická. Zaměstnavatelé s ohledem na dovolené obvykle nedělají významnější personální změny.

Na konci srpna ale nastoupilo 3232 lidí do vzdělávacích institucí. Školství tak bylo v srpnu odvětvím, do kterého nezaměstnaní nastupovali nejvíce, následované s velkým odstupem velkoobchodem, stravováním a pohostinstvím.

„Na konci srpna a začátku září vždy na úřadě práce evidujeme zvýšený počet absolventů a mladistvých. Ti v srpnu tvořili čtyři procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání, což je stejné procento jako v roce 2022 a 2023,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Daniel Krištof.

Připomněl, že absolventi škol a mladí, kteří se třeba na školy nedostali a nezískali ještě práci, by se na Úřad práce měli přihlásit, jinak si sami budou muset uhradit zdravotní pojištění.

Práce při rodičovské a prodloužení výpovědních lhůt? Vláda projedná návrh novely zákoníku práce

Číst článek

Nejvyšší nezaměstnanost byla minulý měsíc v Ústeckém kraji se šesti procenty. Nejnižší nezaměstnanost měla Praha, kde činila 2,9 procenta.

Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší na Mostecku, dosáhla tam 8,5 procenta. Naopak v okrese Praha-východ hledalo práci 1,5 procenta lidí, což je nejnižší míra nezaměstnanosti v Česku.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku v srpnu 1,1 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku s 10,5 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Mladoboleslavsku, a to 0,2 uchazeče na jedno místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme