Ženy mají delší tenké střevo než muži. Přišlo se na to při výuce mediků

Délka střev se u různých lidí liší, může jít přitom o statisticky významné rozdíly. Jak plyne ze studie Dukeovy univerzity, například ženy mají tenká střeva delší než muži, což jim usnadňuje trávení.

Severní Karolína/Durkham Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obraz tenkého střeva

Délka střev se u různých lidí liší, vyplývá ze studie Dukeovy univerzity (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

I v éře moderních technologií v medicíně má význam klasická pitva. Na různost délky střev se totiž přišlo při výuce mediků, jak se dočteme v odborném časopise Peerj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědecké novinky, které odborníci vysvětlují a herci glosují

V delším střevě se lépe zpracovávají živiny ze stravy. „Nejde jen o jejich rozložení a natrávení, ale i o vstřebání do krevního oběhu,“ vysvětluje fyziolog Petr Zouhar.

Podle něj to, že studie proběhla na lékařské fakultě, může mít významný didaktický efekt.

Tuky v mléce

Součástí mateřského mléka jsou tuky. S tím může souviset to, že ženám se střeva v evoluci natáhla víc než mužům.

„Ženy mají velký energetický výdej, a to nejen v těhotenství, ale i při kojení,“ říká molekulární biolog Václav Veverka.

Delší tenké střevo a lepší absorpce tuků nejspíš pomáhaly v obdobích hladu zajistit dostatečné množství živin pro mateřské období.

Rozmanitost bakterií

Vědci uvažují například i o tom, jak by se mohlo projevit, že má někdo delší tlusté střevo. „Může v něm být větší biodiverzita, rozmanitost druhů bakterií,“ uvažuje Václav Veverka.

2:03

Expert na nemoci jater varuje před doplňky stravy: Často obsahují těžké kovy nebezpečné pro zdraví

Číst článek

Délku střev u živých pacientů by mohl pomoci měřit čas, během nějž projde střevem kontrastní látka.

„Viskozita se dá měřit prostupem malé kuličky kapalinou,“ připomíná Václav Veverka ze středoškolské fyziky.

Zároveň ale upozorňuje, že střevo není pouhá trubice. Je to orgán, který reaguje na materiál, jenž do něj posíláme.

Personalizovaná medicína

Jedna nemoc se u různých pacientů může projevit různě. Délka střeva tak může být faktorem, který ovlivní úspěch léčby.

„Mohlo by to souviset s dávkováním léků,“ uvažuje Václav Veverka.

Například medikace, kterou lékaři nasazují proti rozvoji obezity nebo diabetu 2. typu, snižuje absorpci živin ve střevě.

„Touto formou lékaři usnadňují pacientům možnost vrátit se ke zdravému metabolismu a štíhlejší linii,“ vysvětluje Petr Zouhar.

Poslechněte si celou Laboratoř v audiozáznamu nahoře v článku. Proč máme různě dlouhá střeva? Debatují fyziolog Petr Zouhar, molekulární biolog Václav Veverka a spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková.

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme