Jak ovlivnit stres změnou stravy? Zkuste vločky, ústřice, ostružiny či hořkou čokoládu
Stále je léto, ale nějak se mi nahrnulo tolik pracovních povinností, až jsem se dostala do stresové situace. Umím se s ní vyrovnat, ovšem někdy, když je stres dlouhodobý, má navrch. To mi připomnělo článek, který jsem nedávno četla. Zabýval se přípravou britské jachtařky Lii Ditton na sólovou plavbu ze San Franciska na Havaj v roce 2020 (přibližně 4000 kilometrů). Odborníci jí sestavili speciální stravu, která měla tento výkon zabezpečit.
Sportovkyně při cestě zažila vítr o rychlosti 74 km/hod, který zvedal až dvanáctimetrové vlny, její člun se dvakrát převrátil, přežila útoky žraloků. Při plavbě navíc obdržela zprávu, že její kolegyně, pokoušející se o podobný výkon, cestou zemřela. Lii doplula a vytvořila nový ženský světový rekord, ovšem za cenu psychických i fyzických problémů.
Na Máchově jezeře čepují ‚prosecco‘ z pípy, jenže pravé Prosecco je jen v láhvi
Číst článek
Po doplutí veslařka prohlásila: „Ta cesta byla největší psychologickou výzvou mého života.“ Nezapomněli tedy nutriční specialisté na stres?
Nemusíte být mořeplavkyní
Do podobné situace se může dostat díky stresu každý z nás. Stejně špatné výsledky krevních testů jako u Lii Ditton byly pozorovány i u pracující matky čtyř dětí, která čerstvě zažila brutální rozvodové řízení.
Tělo spálí vše, co je spojeno s tvorbou adrenalinu. Trpí nedostatkem vitamínu B6 a C. Nutriční odborník Chris Talley k tomu dodává: „Když je lidské tělo ve stresu, zdroje se přesouvají a normální detoxikační proces je pozastaven.“
U Chrise Talleye ještě zůstanu, za zmínku stojí pár jeho dalších zkušeností a poznatků. Je celoživotním vegetariánem, a tak se mu těžko připouští fakt, že nejlepší krevní výsledky mají většinou konzumenti masa. To nechávám bez poznámky a uvedu jeho citaci plnou zajímavých zjištění:
„Deset nejhorších výsledků, které jsem kdy viděl, vykazovali vegani, kteří měli všichni řadu deficitů, zejména u vitamínu B12 a omega 3. Teoreticky by měli být schopni vyrobit kyselinu alfa-linoleovou (ALA) z jiných omega zdrojů, jako jsou ořechy a semena, ale tělo ji nevyrábí rychlostí, kterou potřebují.“
Jak s tím Talley bojuje? Jednou za měsíc si dá rybu. Ovšem vzápětí zmiňuje druhý extrém, kdy vyšetřoval pár žijící v souladu s trendy „zdravým životním stylem“. Jedli jenom biopotraviny, sushi a na noc organickou hořkou čokoládu. Výsledkem byl koktejl všeho špatného, okořeněný vysokou hladinou rtuti z ryb a zvýšené kadmium z čokolády.
Za zákuskem indiánek stojí Ind s černými koulemi
Číst článek
Jídlem proti stresu
Stres se musíme naučit zvládat především my sami, samozřejmě nejlepší je se mu vyhnout. Ovšem tahle rada není nad zlato. Mnohdy do problémů zapadneme bez vlastního přičinění.
Co však lze ovlivnit, je přístup ke stresovým situacím a mimo pozitivního myšlení je tu možnost pohlazení duše chutí výborné stravy, neboť některé potraviny zlepšují schopnost těla zvládat stres více než jiné.
S takovým antistresovým jídelníčkem můžeme začít hned u snídaně. Stačí si dát teplé ovesné vločky s rozinkami a plátky jablka. Vločky totiž uvolňují serotonin, který nás dostane do stavu většího klidu, relaxace a kreativity. Ovoce a rozinky dodají našemu tělu vitamín C.
Jednou z potřebných látek je folát (vitamín B9), což je aktivní forma kyseliny listové. Tělo ji nezvládá vyrobit ani uložit, tedy potřebnou dávku (dospělí 400 I. U.) bychom mu měli dopřát (mimo jiné) třeba formou chutného chřestu, špenátu, zelí, fenyklu, rajčat či okurky.
V poslední době roste obliba ryb. Ráda připravuji tučné ryby, jako je losos, tuňák a makrela, plné omega-3 mastných kyselin. Tyto oleje udržují pod kontrolou stresový hormon kortizol a regulují hladinu adrenalinu. Kdo nemusí rybu, podobných účinků dosáhne konzumací drcených lněných semínek, vlašských ořechů a opět špenátu.
Pochutnejte si na brambrdlech, vejmrdě, prdelačce a ropuše v díře
Číst článek
K tomu není lepší období než právě probíhající léto. Nemyslím tím báječné dovolené, ty všem přeji, ale čerstvé voňavé bobuloviny jako jsou jahody, maliny, borůvky a ostružiny. To jsou potraviny, které umí se stresem zatočit. Jsou totiž nabité antioxidanty a vlákninou.
Ovšem tím největším přínosem je vitamín C a dalším bonusem ke zvládnutí stresu jistě bude zajít si na ostružiny, maliny a borůvky přímo do lesa, natrhat si je v uklidňujícím prostředí. Vězte, že taková kombinace dokáže zázraky.
Vaše báječná dovolená bude umět se stresem zamávat, výhody čerstvých listových salátů jsem už zmínila, ale pokud jste v destinacích, kde jsou ústřice „chlebem jejich vezdejším“, klidně se k domácím přidejte a pochutnejte si na nich.
Pro vystresované pány poznamenávám, že jsou výborným afrodiziakem, ale především potravinou, která uvolňuje stres. Vlastně v tom vidím souvislosti.
DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.
Ústřice jsou totiž plné vitamínů B a hořčíku, který se stresem v těle klesá, a dobře „usrknutou“, citronem pokapanou ústřicí ho doplníte. Komu se nechce srkat a mohl by z toho dostat stres, může elegantně použít vidličku.
Antistresový je i kousek hořké čokolády či šálek v klidu vypitého heřmánkového čaje, tedy pokud ne něj nemáte alergii jako já.
Bez stresu nelze žít
Stres je součástí našeho každodenního života. Burcuje nás, nutí k výkonům, ale je klasicky dobrým sluhou a špatným pánem. Aby nad námi nepanoval, dopřejte si letní pohody a dobrého jídla, které panovačný stres dostanou do patřičných mezí.
Pokud vás stres přepadne nepřipravené, bez možnosti vaření, zakousněte se do kvalitní čokolády a zjistíte, že zázraky se ještě dějí.