Pokud jste nikdy nezkoušeli tzimmes – aškenázský židovský guláš obvykle připravovaný z mrkve a sušeným ovocem – je čas představit vám tuto snadnou přílohu.
Jablka měla praktický a symbolický význam v mnoha kulturách. Vzhledem k jejich výživovým vlastnostem a trvanlivosti se stala základem stravy pro mnoho starověkých kultur, včetně Řeků, Římanů a Keltů.
Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Zmrzlinový pohár za 1000 dolarů je vyroben z luxusních ingrediencí, včetně tahitských vanilkových lusků, třiadvacetikarátového jedlého zlata nebo čokoládových lanýžů Amedei Porcelana.
Salát je oblíbený v německy mluvících zemích a základem je vždy uzenina, cibule, kyselá okurka a zálivka. Nejde ani tak o základ jako spíše o klasiku, kam takto jednoduše připravený salát patří.
Léto je příznivé jak pro jídlo tak i umění. Šéfkuchaři si libují, že jsou zelenina a ovoce čerstvé, hudba lépe zní, na zahradě se skvěle čte. A do umění se často prolíná i gastronomie.
U nás víme své. Borůvky v lesích sbíraly už naše babičky a celé generace před nimi, a s chutí a láskou je sbíráme i my. Je to paráda naplnit hrnek a pak ho přesypat do košíku.
Vaření se synem dopadlo až tak výborně, že jsem mu „sebrala“ pár receptů a o ty se s vámi podělím. Jsou to pochoutky nad pochoutky a přesně definují, co sečuánská kuchyně je.
Tento týden jsem zašla na druhý den zahájení britského tenisového svátku ve Wimbledonu. Na tradičním čaji o páté můžete ochutnat nejen výborné jahody se smetanou.
Květák je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Myslím, že obalovaný květák není vrcholem jeho přípravy v kuchyni. Je to všestranná zelenina a já ji připravuji na mnoho způsobů.
Český řízek se nejčastěji podává s bramborovým salátem, bramborami, bramborovou kaší nebo hranolky. Oblíbené jsou lístky hlávkového salátu, na které řízek servírujeme.
Smažené artyčoky (Carciofi alla Giudia) jsou skvělým příkladem toho, jak židovské komunity dokázaly využít i to, co bylo považováno za odpad. Tento pokrm se stal symbolem židovské kuchyně v Itálii.
Název jídla může evokovat představu, že půjde o pokrm s nějakým Pepíkem nebo od Pepíka, ale jde o velký omyl. Caccio e pepe v italštině znamená pokrm se sýrem a černým pepřem, a je tomu opravdu tak.
Zůstat v Itálii u jedné značky likéru nebo aperitivu se rovná sebelynčování. Itálie je totiž v tomto směru zemí zaslíbenou, protože v základní řadě najdeme 42 značek.
Krevety můžeme přidat do mnoha pokrmů a spárovat s citrusy, bylinkami, rajčaty, chilli, kukuřicí, slaninou a česnekem. O krevetkách na česneku bude i dnešní recept.
Prodej norimberských grilovaných klobás sahá do první poloviny 14. století. O sto let později se na tržišti objevují dva stánky specializované na prodej dnes vyhlášených klobásek.
Žáby byly houfně loveny ve volné přírodě až byl v 80. letech minulého století volný lov žab zakázán, neboť jejich počet rapidně klesal. Francouzi si populaci vlastních žab skoro snědli.
U nás se rodinným stříbrem nazývala třeba Becherovka, ale ta už patří polské skupině. To se Belgičanům stát nemůže. Na svoje rodinné stříbro, jakým vafle určitě jsou, si sáhnout nedají.
Bylo to přesně takové, jaké to má být, polévka byla vynikající, vepřové šťavnaté, zelí plné chutí, knedlík nadýchaný a bábovka pohádková. V jeden moment jsem zapomněla, že jsem na Miami.
Tvrdí se, že navštívit Nobu patří mezi nejvýznamnější a nejuznávanější kulinářské zážitky na světě. A je jedno, kterou ze 47 restaurací tohoto řetězce navštívíte. Bude to dokonalé. A vy si připlatíte.