V roli pomocnice u sečuánské kuchyně. Ochutnejte tradiční bůček, tofu a pikantní okurkový salát

Nedávno jsem se dostala do role, které se říká „sous-chef“, a docela jsem si to užívala. Syn Petr totiž začal „studovat“ sečuánskou kuchyni a chtěl se pochlubit, jak v ní pokročil. Prý když budu jeho pomocnicí, uvaří nám několik specialit, a já se s radostí podvolila. Dopadlo to až tak výborně, že jsem mu „sebrala“ pár receptů a o ty se s vámi podělím. Jsou to pochoutky nad pochoutky a přesně definují, co sečuánská kuchyně je.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křehké tofu vám hladce sklouzne do krku

Křehké tofu vám hladce sklouzne do krku | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Čína není jenom ‚čína‘

Čína je velká země, s obrovskou historií a různými regionálními gastronomickými návyky. V minulosti jsme u nás čínské recepty pojmenovali „čína“ a kulinářsky semleli páté přes deváté.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Já nyní nehodlám tuto letitou chybu napravovat, je to úkol nadlidský, ale postupně by se dalo s našimi „tradicemi“ směrem k čínské kuchyni pohnout a dostat čínskou gastronomii na místo, které jí určitě patří. Jsem optimistka, vím, ale určitě mi uvěříte, pokud si připravíte alespoň jeden z dnešních receptů sečuánské kuchyně.

Sečuánská kuchyně

Sečuánská kuchyně je skutečným pokladem čínské kulinářské tradice. Její historie, charakteristické ingredience a jedinečné chutě ji činí nezapomenutelnou a lákavou po celém světě. Ať už jste milovníkem pikantních jídel, nebo hledáte nové chuťové zážitky, sečuánská kuchyně nabízí něco pro každého. Její mimořádnost spočívá nejen v chuti, ale také v kultuře a historii, kterou každé jídlo přináší na váš stůl.

Jeho Veličenstvo Květák i se dvěma recepty

Číst článek

Kuchyně je bohatá na různorodé chutě a textury, což ji činí unikátní mezi ostatními čínskými kuchyněmi. Uvedu některá ikonická jídla a klíčové ingredience, které sečuánskou kuchyni definují a odlišují od jiných regionálních čínských kuchyní. Určitě už některá z typických jídel znáte.

Začnu pokrmem kuřecí Kung Pao (Gong Bao Ji Ding), které je kombinací sladkých, kyselých a pikantních chutí, s křupavými arašídy a jemně osmaženým kuřecím masem.

Mapo Tofu (Ma Po Dou Fu) je pikantní aromatické jídlo a vyznačuje se kombinací jemného tofu a mletého masa v husté, pikantní omáčce. Sečuánský pepř dodává pokrmu typický znecitlivující pocit a omámí vás mnoha chutěmi. Pokud ho použijete, pochopíte, o čem píši, neboť jsem pro vás připravila recept, jehož je pepř nedílnou součástí a vřele ho doporučuji.

Kdo rád ryby, najde jídlo připravené z rybích filet, vařených v intenzivně pikantní omáčce s chilli papričkami a sečuánským pepřem. Jde o rybu v pikantní omáčce (Shui Zhu Yu), kterou určitě příležitostně ochutnejte.

Drcený sečuánský pepř vám příjemně rozechvěje rty | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Dokonalé je vepřové maso na červeno (Hong Shao Rou) a já k němu přidám informaci, že mimořádně chutnalo čínskému diktátorovi Mao Ce-tungovi. Já jsem na Maovi nenašla nic pozitivního, a to jsem se snažila, až na jedinou věc. Miloval právě tohle jídlo, které si dnes uvaříme. Nic mu neodpustím, nebyl to dobrý člověk, ale tuhle „čínu“ máme kupodivu rádi oba a věřím, že se po jeho přípravě k nám přidáte i vy.

Vrátím se ještě k nezbytným sečuánským ingrediencím, bez kterých v této oblasti neuvaříte ani čaj (pokus o vtip).

Na prvním místě je sečuánský pepř (Hua Jiao), který, jak jsem se zmínila, způsobuje znecitlivující pocit na jazyku. Dalším v pořadí jsou chilli papričky, které se používají čerstvé nebo sušené a jídlu přidávají intenzivní pikantnost a chuť.

Nelze nevzpomenout fermentovanou fazolovou pastu (Doubanjiang), vyrobenou ze sójových bobů a chilli papriček. Nejčastěji se používá v omáčkách a marinádách. Kuchyně by nefungovala bez česneku, zázvoru a chilli oleje (Hong You).

Pojďme vařit, abych svá slova o mimořádnosti sečuánské kuchyně dokázala i prakticky.

 Vepřové dušené maso

Vepřový dušený bůček na červeno je jedním z nejslavnějších sečuánských jídel | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Vepřové maso dušené na červeno je sice jedním z nejběžnějších čínských jídel, ale také jedním z nejslavnějších, jedná se o pomalu dušený vepřový bůček s kořením, které může obsahovat cukr, sójovou omáčku, víno a koření. Každý region má svou vlastní verzi, my si dnes připravíme sečuánskou.

K červenému dušenému vepřovému masu se hodí nadýchané smažené tofu, vejce uvařená natvrdo, ale i rýže.

Vepřový dušený bůček na červeno

Ingredience:

  • 500 g vykostěného vepřového bůčku s kůží nebo plece
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 4 plátky neoloupaného zázvoru
  • 1 jarní cibulka, pouze bílá část, mírně rozdrcená
  • 2 lžíce rýžového vína Shaoxing (nahradit lze suchým vínem na vaření)
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 1 ks badyán
  • kousek skořicové tyčinky
  • lžička tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • několik plátků jarní cibulky na ozdobu

Postup:

Vepřové maso nakrájejte na kostky velké 2-3 centimetry.

 Do rozpálené pánve wok nalijte olej, přidejte zázvor nakrájený na kostičky a bílou část mírně rozdrcené jarní cibulky a smažte, dokud směs nezačne vonět. Přidejte vepřové maso a smažte ještě několik minut. Přilijte rýžové víno, vývar, koření, sójovou omáčku, cukr a 1 lžičku soli. Dobře promíchejte a přendejte do litinového hrnce nebo hrnce s těžkým dnem.

Přiveďte k varu, pak přikryjte a vařte na velmi mírném plameni nejméně 1,5 hodiny, nejlépe dvě nebo tři. Sledujte, zda se šťáva v hrnci neodpaří, v případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru nebo horké vody. Těsně před podáváním ochutnejte, případně přidejte koření a jarní cibulku. Podávejte s nesolenou dušenou rýží.

Pikantní okurkový salát

Pikantní okurkový salát s česnekovou pastou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Za výbornou chutí stojí pikantní omáčka z kombinace koření, známé jako „česneková pasta“ (suan ni wei). Jde o sečuánskou klasiku, která se vyznačuje česnekovou ostrostí a sladkým nádechem: stejnou omáčkou se mohou dochutit čerstvé fazole, tenké plátky vařeného vepřového masa (třeba smíchané s jemnými plátky mrkve), vařené vepřové knedlíčky nebo wontony a mnoho dalších ingrediencí.

Okurkový salát pikantní

Ingredience:

  • 1 okurka (asi 300 g)
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 lžíce jemně nasekaného česneku
  • 1/2 lžičky moučkového cukru
  • 2 lžičky lehké sójové omáčky
  • 1/2 lžičky octa Chinkiang, (lze použít i balzamikový ocet)
  • 2 lžíce chilli oleje
  • špetka nebo dvě drceného praženého sečuánského pepře (nepovinné)

Postup:

Položte omytou okurku na prkénko a několikrát do ní udeřte (nesmí ale být na padrť) plochou čepelí nože nebo válečkem. Poté ji podélně rozkrojte na čtyři díly. Podržte nůž šikmo k prkénku a nakrájejte okurku šikmo na 0,5 až 1 centimetr dlouhé plátky. Vložte je do mísy se solí, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut odležet.

Všechny ostatní přísady smíchejte v malé misce.

Okurku osušte, přelijte omáčkou, dobře promíchejte a ihned podávejte.

Mapo tofu

MAPO tofu nejznámější ze sečuánských pokrmů | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Tohle tofu je doslova a do písmene skvělé, domácké a naprosto vynikající jídlo, které je jedním z nejznámějších sečuánských pokrmů a ztělesňuje pikantní velkorysost lidové kuchyně tohoto regionu. Sečuánský pepř vám příjemně rozechvěje rty a křehké tofu vám hladce sklouzne do krku.

Mapo tofu je dokonalou odpovědí těm, kteří považují tofu za nudné, a bude chutnat jak milovníkům masa, tak i vegetariánům, pokud při vaření vynecháme mleté maso a použijeme zeleninový vývar.

Tradičně se tofu připravuje s mletým hovězím masem, ale mnoho sečuánských restaurací místo něj používá i vepřové.

Mapo tofu

Ingredience:

  • 500 g obyčejného bílého tofu
  • 2 jarní cibulky nebo 2 stonky čínského zeleného česneku
  • 6 lžic oleje na vaření
  • 100 g mletého hovězího masa
  • 2 1/2 lžíce sečuánské chilli pasty z fazolí
  • 1 polévková lžíce fermentovaných černých fazolí
  • 2 lžičky mletých chilli papriček
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce jemně nasekaného zázvoru
  • 175 ml vývaru nebo vody
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 1 lžíce bramborového škrobu smíchaná s 2 lžícemi studené vody
  • 1/4-1 lžička mletého praženého sečuánského pepře

 Postup:

Nakrájejte tofu na dvoucentimetrové kostky a nechte je namočené ve velmi horké, mírně osolené vodě, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.

Jarní cibulku nebo zelený česnek nakrájejte na 2 centimetry dlouhé kousky. Rozehřejte pánev wok na silném plameni. Nalijte 1 lžíci oleje a zahřívejte, dokud se ze stěn woku nezačne kouřit. Přidejte hovězí maso a smažte, dokud není zcela propečené a voňavé, přičemž hrudky masa rozmělněte na malé kousky. Poté maso vyjměte z pánve děrovanou lžící a dejte stranou.

V případě potřeby pánev wok opláchněte a osušte, poté ji vraťte na střední plamen. Nalijte 5 lžic oleje a v pánvi jím otáčejte. Přidejte chilli pastu a smažte, dokud olej nezíská sytě červenou barvu a nebude nádherně vonět. Poté přidejte černé fazole a mleté chilli papričky a smažte ještě několik vteřin, dokud je také neucítíte, pak totéž udělejte s česnekem a zázvorem. Dávejte pozor, abyste aromatické látky nepřehřáli – chcete, abyste získali hustou a voňavou omáčku, a tajemství spočívá v tom, že je necháte jemně zasyčet a necháte olej, aby z nich vytáhl jejich chuť.

Děrovanou naběračkou vyjměte tofu z horké vody, oklepejte z něj přebytečnou tekutinu a opatrně ho položte do pánve wok. Posypte hovězím masem, přidejte vývar nebo vodu a bílý pepř. Hřbetem naběračky nebo naběračkou ve woku tofu jemně naberte do omáčky, abyste zabránili rozbití kostek.

Přiveďte k varu a pak několik minut povařte, aby tofu vstřebalo chutě koření. Servírujte s nesolenou dušenou rýží.

Servírujte všechny pokrmy najednou, zeleninové pochoutky jsou nezbytnou přílohou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme