Jsou kapsle mrtvým druhem? Neodsuzuji to. Jakákoliv káva patří k modernímu životu
Dámy, znáte ten podmanivý pohled a nezřetelný zákmit úsměvu, když herec George Clooney usrkává šálek kávy. Hloubka jeho očí většinu z nás dostává do stavu ostražitosti (patří to mně?), a poté do stavu odevzdanosti (když zjistíte, že jo!). Těšíme se, až si po doušku přejede špičkou jazyka rty a šálek opět labužnicky přikládá k ústům. Potom se nadechne a chystá se oslovit právě nás. O čem že dnes mluvíme? Georgův pohled to jistě není.
Mluvíme o kávě a o tom, jestli pije Clooney z hrníčku „mrtvou kávu“, jak jsem se dočetla právě na těchto stránkách.
Čerstvou kávu z kapslí neuvaříte. To spíš navoněnou mrtvolu, tvrdí znalec
Číst článek
Kdo to začal?
Dlouhodobým motorem v kávovém byznysu je Nestlé. Nadnárodní firma velmi dravá, inovativní, znalá obchodu a fíglů, jak získat víc a víc příznivců jejich produktů.
Na každém rohu a v každém nákupním centru vznikají nové prodejny a stánky s líbivými strojky a barevnými kapslemi všech příchutí a vůní.
Mně to nevadí, já to neodsuzuji. Žijeme v moderním světě, vládnou mu moderní technologie, které nemohou vynechat ani kávovarnictví.
Nepřítelem č. 1 jsou kapsle
Vždy, když se něčemu daří, přijde úder, který začne prověřovat, jak odolná je společnost proti negativní kampani, jak ji ustojí a zda ji posílí, nebo ukončí její činnost.
S růstem počtu používání kapslí s kávou - k němuž se přidaly i další firmy - začali aktivisté počítat, jak dlouhý řetěz z použitých a špatně recyklovatelných kapslí jde složit a kolikrát by obejmul zeměkouli. Další problém byl, že kapsle od kávy jsou z hliníku a ten škodí lidskému zdraví.
Hlavní producenti ihned oponovali, že kapsle jsou uvnitř pokryté ochrannou mikrovrstvou, která zamezí styku s hliníkem. Poté začala i výroba kapslí na nekonečné použití, které si spotřebitel plnil sám a určoval si své chutě a druh kávy.
To je fajn, ale zisky jaksi utíkají. Výrobci nečekali a předběhli pokřiky tím, že jsou dnes k dispozici kapsle, které jsou z jiných hmot, plně recyklovatelné a ještě krásnější. Vlastně je dobře, že si tím aktivisté vynutili další pokrok a rozmach kávy v kapslích.
Je libo boty z kaučuku a kávy? Česká designérka vyrábí ekologicky udržitelnou obuv
Číst článek
Vedle ekologů se postavil i zástup vyznavačů tradiční kávy. Tam patřím i já, ale ne se všemi jejich argumenty souhlasím. Například tvrzení, že káva v kapslí je „mrtvá“, je nadnesený soud zavánějící snahou udržet klasickou kávovou kulturu alespoň nějak na trhu.
O to podle mne strach mít nemusí, což potvrzuje nesmírný rozvoj kávové kultury v novodobých kavárnách, které jsou v nebývalém rozměru od tradičních přes hipsterské až po dokonalé moderní paláce oslavující nejrozšířenější nápoj na světě.
Něco málo čísel
Američané ročně vypijí, a teď se soustřeďte, 146 miliard šálků kávy. Její popularitu ukazuje i další údaj, že polovina plnoletých Američanů pije denně kávu. Káva se produkuje většinou v rozvojových zemích, ale její spotřeba je největší v nejvyspělejších ekonomikách. Denní spotřeba přes 2,25 miliardy šálků kávy je právě tam.
Největšími konzumenty kávy na světě jsou Finové. Vypijí ročně 12 kilogramů kávy na osobu. Norové, Islanďané, Dánové a Nizozemci jsou na tom skoro podobně, pijí na osobu od 8 do 10 kilogramů kávy. Češi se do první dvacítky spotřebitelů nevešli. Jenom pro srovnání, takoví Italové vypijí 5,8 kilogramu.
Co se týká exportérů, vede Brazílie, následuje Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Káva se pěstuje ve více než 50 zemích.
DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Střídavě žije v Praze a v Anglii, kde čerpá inspiraci při hledání chutí a při oživování původních receptů v prostředí moderní kuchyně.
Káva je cennou komoditou a globální kávový průmysl vydělává odhadem ročně asi 60 miliard dolarů.
Motivace k pití kávy je také zajímavá, ženy uvádějí, že pití kávy je dobrý způsob, jak si odpočinout, muži zase tvrdí, že je motivuje k vyšší výkonnosti v práci. Při snídani se vypije 65 procent kávy, mezi jídly 30 procent a zbývajících pět procent při jídle. Když jsem u těch procent, tak 35 procent milovníků kávy ji pije nejraději černou, 65 procent si přidá cukr nebo jiný druh sladidla.
Já si myslím, že…
Prostě káva patří k našemu modernímu životu. Je to nápoj pozitivně ovlivňující naše každodenní rána, odhánějící únavu, přinášející nádherná aromata a chutě. Je na každém z nás, jak a z čeho si kávu připravujeme. Ať z nepřeberných možností kapslí, kávy instantní nebo zakoupené už namleté, nebo si ji můžeme před vlastní přípravou umlít na každý šálek čerstvou ze zrníček.
Jsou i tradiční spotřebitelé, kteří nedají dopustit i na klasického turka, který je fakticky už dost mimo dobu, a navíc je jedním z těch více škodlivých. Někteří za kávu vůbec nepovažují kávu instantní, některým však velmi chutná.
Z hlediska prospěšnosti kávy je neoddiskutovatelné, že se jedná přírodní produkt. Její příprava by však měla být pod kontrolou. Podle průzkumů z roku 2012 britští vědci došli k závěru, že záleží na tom, jak si kávu připravujeme. Káva mimo jiné obsahuje kafestol a kahweol, u nichž se má zato, že zvyšují „špatný“ cholesterol. Při extrakci kávy dochází k jejich postupnému uvolňování a naštěstí kávovary na espresso, filtrované kávy a tzv. French press většinu těchto látek odfiltruje.
Káva, tak jak ji připravují v Turecku, tedy v džezvě, ale i káva, jak ji podávají ve Finsku či Švédsku, či klasický český turek, tedy nejsou právě tou nejlepší volbou, aspoň co se týče koncentrace kafestolu.
Základem a řešením je hledat a najít si svůj typ kávy, který vám nejvíce vyhovuje, najít si kávu od pěstitelů, která vám po umletí bude nejvíce vonět a chutnat. Věnovat se i údajům, kde a jaká pražírna kávu připraví. Jaký kávovar si zakoupíme nebo do které kavárny zajdeme a víme, že najdeme nebo dosáhneme vždy stejných chutí, vůní a po prvním doušku dojdeme očekávaného výsledku, kterým je pohlazení na duši.
Káva je droga, to je jasné, ale drogou je pro někoho třeba běh, hudba, knihy a bohužel i politika.
Na závěr ještě malá poznámka, že každá technologie okolo přípravy kávy, která nám společné soužití vylepší, je také namístě a je jenom na nás, jak se stále rozrůstající nabídkou a možnostmi naložíme.
Na Clooneyho nezapomínám
Herec George Clooney hrál, že hraje rytíře, a stejně si z obrazovky zaskočil na šálek kávy, aniž odložil své brnění. Prostě dělat tvář reklamě na Nespresso je dost výnosné, ročně okolo 40 milionů dolarů.
Ovšem k jeho cti například slouží, že část peněz poskytl na provoz satelitu, který v roce 2013 sledoval činnost súdánského diktátora Omara al-Bašíra, obviněného i díky této aktivitě z válečných zločinů.
A tak se káva nepřímo promítá i do politiky, a proč vlastně ne.