Smíšenou štafetu ve Švédsku ovládli biatlonisté Francie. Češi sezonu odstartovali pátým místem

Smíšená biatlonová štafeta Michal Krčmář, Mikuláš Karlík, Markéta Davidová a Jessica Jislová doběhla na úvod Světového poháru v Östersundu pátá. Navzdory trestnému kolu vyhrála Francie před Norskem a Itálií. Jonáš Mareček a Tereza Voborníková zahájili novou sezonu 12. místem v závodě smíšených dvojic.

Östersund (Švédsko) (Aktualizováno: 18:04 25. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smíšená štafeta Francie ovládla úvodní závod Světového poháru ve švédském Östersundu

Smíšená štafeta Francie ovládla úvodní závod Světového poháru ve švédském Östersundu | Foto: Anders Wiklund | Zdroj: ČTK / AP

Smíšená štafeta se dlouho držela v boji o třetí místo, ale před finišmanku Jislovou se po poslední střelbě dostala Itálie a v závěru také Německo. O vítězství soupeřily od poloviny závodu týmy Francie s Norskem, nakonec se radovali Quentin Fillon Maillet, Émilien Jacquelin, Justine Braisazová-Bouchetová a Lou Jeanmonnotová.

Štafetu rozběhl Michal Krčmář, který dobíjel jen jednou a předával na čtvrtém místě. Mikuláš Karlík se na stojce těsně vyhnul trestnému kolu, navzdory čtyřem chybám čtvrtou příčku udržel. Markéta Davidová dobíjela třikrát, Jessica Jislová se po bezchybné ležce posunula na třetí místo. Na stojce ale jednou minula a doběhla těsně za čtvrtým Německem.

„Konkurence je tu opravdu přísná. Týmů, které můžou být do top šestky je spousta. Jsem ráda, že to tentokrát vyšlo na nás a myslím si, že jsme si to výkonem zasloužili. Jako první závod to bylo moc hezké,“ řekla Radiožurnálu Sport finišmenka české štafety Jessica Jislová.

Mix dvojic

Jonáš Mareček s Terezou Voborníkovou nabrali manko už po první střelbě. Dvaadvacetiletý biatlonista dvakrát dobíjel a po další chybě při položce vestoje předával s více než půlminutovou ztrátou patnáctý. Voborníková na svém úseku opravovala jen jednou, přesto se pořadím neposunula.

Ve druhé části závodu zbrzdily Marečka další dvě chyby vleže, díky stoprocentní stojce ale předal Voborníkové štafetu do závěrečného úseku na dvanáctém místě. Třiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí ještě na každé položce jednou opravovala, v závěru však předběhla Kanaďanku Emmu Lunderovou a Polku Natalii Sidorowiczovou a dokončila dvanáctá.

2:41

Na trati to bylo dobré, ale na střelnici jsem byl hodně nervózní, říká Mareček po úvodním závodu sezony

Číst článek

K radosti domácích fanoušků zvítězili Samuelsson, Hanna Öbergová. Švédská dvojice byla po prvním úseku kvůli čtyřem chybám Samuelssona sedmnáctá, bezchybná Öbergová ale vzápětí vytáhla štafetu na třetí místo.

Ve druhé polovině závodu se Švédové propracovali i díky rychlému běhu do čela a zvítězili o více než 13 vteřin před norskou dvojicí Sturla Holm Laegreid, Juni Arnekleivová. Třetí byli s dvěma trestnými koly Francouzi Fabien Claude a Julia Simonová.

Čeští reprezentanti museli na střelnici osmkrát dobíjet, trestnému kolu se vyhnuli. Zvítězili domácí Švédové Sebastian Samuelsson a Hanna Öbergová, na které Češi ztratili přes minutu a půl.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Smíšené dvojice: 1. Samuelsson, H. Öbergová (Švéd.) 37:46,9 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Laegreid, Arnekleivová (Nor.) -13,8 (0+6), 3. Claude, Simonová (Fr.) -42,2 (2+12), 4. Fak, Klemenčičová (Slovin.) -47,4 (0+5), 5. Eder, Hauserová (Rak.) -56,9 (0+10), 6. Hartweg, Basergaová (Švýc.) -59,9 (1+8), ...12. Mareček, Voborníková (ČR) -1:39,2 (0+8).

Smíšená štafeta: 1. Francie (Fillon Maillet, Jacquelin, Braisazová-Bouchetová, Jeanmonnotová) 1:09:09,9 (1+5), 2. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Knottenová, Tandrevoldová) -15,7 (0+7), 3. Itálie (Bionaz, Giacomel, Wiererová, Vittozziová) -39,7 (1+9), 4. Německo -55,7 (0+8), 5. Česko (Krčmář, Karlík, Davidová, Jislová) -57,4 (0+9), 6. Švédsko -2:28,0 (0+9).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme