‚Jedním slovem skvělé.‘ Zahajovací ceremoniál paralympijských her v Paříži nadchl i české sportovce

V Paříži oficiálně odstartovaly 17. letní paralympijské hry. Zahájil je ceremoniál v samotném srdci francouzského hlavního města na bulváru Champs-Élysées a na náměstí Svornosti. Do slavnostního obřadu se zapojily tisícovky sportovců z více než 180 zemí. A samozřejmě v centru Paříže nechyběla ani česká výprava.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil 17. paralympijské hry za zahájené. Slavnostní ceremoniál v centru Paříže si pochopitelně užili i čeští sportovci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Martina Baluchy ze zahajovacího ceremoniálu paralympijských her v Paříži

Českou výpravu vedli vlajkonoši Aleš Kisý a Anna Luxová. „Jedním slovem skvělé. Je to moje první zkušenost na zahájení, zvládli jsme to dobře a užili si to. Je to fakt skvělé, nemám co říct,“ popisovala nadšeně Luxová.

„Vítejte v zemi lásky a revoluce. Nebojte se, dneska večer nebude žádné dobývání Bastily, žádná gilotina. Začíná ta nejkrásnější revoluce, paralympijská revoluce. Revolucionáři jste vy, sportovci. Máte odvahu a odhodlání. Vašimi zbraněmi jsou výkony, rekordy a sportovní emoce,“ prohlásil šéf organizátorského výboru Tony Estanguet.

Zahajovacího ceremoniál sledovaly v centru Paříže desítky tisíc lidí, mezi nimi i Pařížan Christophe: „Jsou to sportovci s hendikepem, ne hendikepovaní sportovci. To není to stejné. V první řadě se počítá jejich sportovní duch, který je ještě silnější tím, že musejí překonávat své těžkosti a hendikepy. Neměli bychom se na ně dívat blahosklonným pohledem. Mají podstatně větší zásluhy než ostatní.“

Hry prohlásil za zahájené prezident Emmanuel Macron. Paralympijský oheň hoří na stejném místě jako oheň olympijský v Tuileriských zahradách u muzea Louvre. I když, pravda, nejde tak docela o oheň, ale o směs vodní páry osvětlené LED světly.

Martin Balucha, typ, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme