Leclerc vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Verstappen skončil druhý, ale dostane penalizaci

Kvalifikaci na Velkou cenu Itálie vozů formule 1 vyhrál Charles Leclerc z Ferrari. Druhý dojel Max Verstappen z Red Bullu, třetí skončil Leclercův týmový kolega Carlos Sainz, oba ale čeká penalizace kvůli výměně komponentů. Verstappen odstartuje po přepočtech ze čtvrtého místa, Sainz z konce roštu. Vedle Leclerca se tak v neděli postaví dnes šestý George Russell z Mercedesu. Z třetí pozice zahájí Lando Norris z McLarenu.

Monza (Aktualizováno: 19:38 10. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šťastný Charles Leclerc po vítězné kvalifikaci

Šťastný Charles Leclerc po vítězné kvalifikaci | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Monačan získal osmou letošní pole position a sedmnáctou celkově. V domácím závodě týmu Ferrari zaútočí na šesté vítězství v kariéře. Rodák z Monte Carla může v pořadí MS snížit manko 109 bodů na vedoucího Verstappena.

Závěr kvalifikace

„Je to úžasné. Nebyla to snadná kvalifikace, ale věděl jsem, že máme v autě docela velký potenciál. Jsem rád, že jsem v poslední části poskládal vše dohromady a doufám, že to v neděli zvládneme jako v roce 2019,“ připomněl tehdejší vítězství Leclerc.

Jezdci Ferrari vyjeli u příležitosti stého výročí tratě v Monzě a 75 let od vzniku automobilové značky ve žlutých kombinézách. Ta odkazuje na barvu Modeny, kde se narodil zakladatel týmu Enzo Ferrari. Ostatní členové oblékli žlutá trička, stejná barva je i na určitých částech rudého monopostu.

Leclerc se blýskl nejrychlejším časem 1:20,161 v závěru třetí části, kdy porazil úřadujícího šampiona a vítěze posledních čtyř závodů Verstappena o 145 tisícin sekundy. „Prostě jsem víc riskoval. Věděl jsem, že musím naplno využít náš výkon a vyšlo to,“ doplnil Leclerc.

Festival penalizací

Verstappen ale vedle Leclerca neodstartuje. Kvůli výměně spalovacího motoru měl klesnout o pět míst. Jelikož ale byli potrestáni také další jezdci za ním, zahájí Nizozemec závod jako čtvrtý. „Myslím, že jsem zajel povedené kolo a zatím je to pro nás dobrý víkend. V neděli nás čeká zajímavá bitva. Pokusím se vyhnout problémům na startu a propracovat se vpřed,“ uvedl Verstappen.

Ještě větší ztráta čeká třetího Sainze, jenž se propadne kvůli výměně pohonné jednotky a převodovky na konec roštu. Z něj vyrazí i dnes pátý Lewis Hamilton z Mercedesu, čtvrtého Sergia Péreze z Red Bullu čeká pád na desáté místo. Celkem bylo potrestáno devět jezdců.

Svůj první závod kariéry ve formuli 1 pojede Nizozemec Nyck de Vries, který ve Williamsu nahradí Alexandra Albona, jenž má zánět slepého střeva. De Vriesovi se kvalifikace velmi povedla. Porazil svého týmového kolegu Nicholase Latifiho a díky penalizacím několika pilotů před sebou odstartuje do velké ceny z osmého místa.

Nedělní závod odstartuje v Monze v 15.00.

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:20,161, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,145, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,268, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -1,045, 5. Hamilton -1,363, 6. Russell (oba Brit./Mercedes) -1,381, 7. Norris (Brit./McLaren) -1,423, 8. Ricciardo (Austr./Mercedes) -1,764, 9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -2,487, 10. Alonso (Šp./Alpine) bez času.

Pozn.: Verstappen klesne kvůli penalizaci o pět míst, Pérez o 10 a Sainz s Hamiltonem odstartují z konce startovního roštu.

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme