‚Je to speciální chvíle pro mě, tým i celou zemi.‘ Německý trenér Nagelsmann se těší na domácí Euro

V Mnichově začne večer fotbalové mistrovství Evropy. Domácí Němci vyzvou Skoty a hned v úvodu kontinentálního šampionátu se pokusí dát zapomenout na tři poslední velké turnaje, které se jim nepovedly.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér německé reprezentace Julian Nagelsmann

Trenér německé reprezentace Julian Nagelsmann | Foto: Fabrizio Bensch/File Photo | Zdroj: Reuters

Němečtí fotbalisté zahájí mistrovství Evropy v Mnichově proti Skotsku. Přestože se jim poslední tři velké turnaje nepodařily, na domácím kontinentálním šampionátu budou patřit mezi favority. I díky tomu, že mají v kádru dvě mladé vycházející hvězdy - Jamala Musilu a Floriana Wirtze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Floriana Wirtze, Toniho Kroose a trenéra Juliana Nagelsmanna před prvním utkáním Eura

„Jamal je hodný kluk, rozumíme si i mimo hřiště, máme spoustu společných zájmů. Fotbal vnímáme podobně, a proto si hru po jeho boku moc užívám,“ povídá o spolupráci se záložníkem Bayernu Mnichov Jamalem Musialou bundesligový šampion s Leverkusenem Florian Wirtz.

Domácí Euro je pro něj prvním velkým turnajem v seniorské reprezentaci. Oběma mladým německým talentům vyhovuje, když za sebou v záloze mají defenzivní oporu. Takovou by mohl být kapitán a středopolař Barcelony Ilkay Gündogan. 

„Není naším kapitánem jen tak náhodou. Je to hráč s neskutečnými zkušenostmi, díky kterým dokáže podporovat i ofenzivu. Zvládne taky propojovat obranu s útokem, proto je pro náš mančaft nesmírně důležitý,“ chválí Wirtz Gündogana, který v Anglii vyhrál pět titulů s Manchesterem City.

Kromě něj by pozici defenzivnějšího středopolaře mohl zabrat i Toni Kroos. Německá legenda, která na klubové úrovni sbírala trofeje s Bayernem Mnichov a naposledy s Realem Madrid, se do národního týmu vrátila po třech letech. Po mistrovství Evropy rozloučí s kariérou.

„Samozřejmě jsem hladový po úspěchu. To šlo ruku v ruce s rozhodnutím se vrátit do reprezentace. Protože chci být dál úspěšný a tento turnaj vyhrát. Kdybych s touhle myšlenkou nepracoval, neudělal bych to,“ popisuje Kroos.

Nejvyšší cíle

Die Manschaftu se na velkých akcích v posledních letech nedaří. Na světových šampionátech v letech 2018 a 2022 Němci vůbec nepostoupili ze skupiny. Na posledním EURU před třemi roky vypadli v osmifinále. Německý kouč Julian Nagelsmann má i proto před startem domácího turnaje ty nejvyšší cíle.

„Těším se, je to pro mě, tým i celou zemi speciální chvíle. Chceme na turnaji být mezi nejlepšími a vyhrát. Cítit určitý tlak je zdravé, ale my víme, že ho můžeme porazit, stejně jako věříme, že můžeme porazit Skotsko,“ přiznává Nagelsmann.

Utkání mezi Německem a Skotskem, které zahájí sedmnácté mistrovství Evropy ve fotbale, začne v Mnichově ve 21.00. Radiožurnál Sport ho jako všechny ostatní zápasy turnaje odvysílá v přímém přenosu.

Pavel Tylšar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme