Bouřlivé ovace, autogramy i dárky. Reprezentace má za sebou trénink, na který dorazilo 1200 fanoušků

Otevřený první trénink české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy v Německu sledoval v Norderstedtu u Hamburku vyprodaný stadion. Tribunu zaplnilo 1200 diváků, povětšinou dětí, a některé z nich dorazily i s transparenty a českými vlajkami. K mužstvu se znovu připojil obránce Ladislav Krejčí, který ve čtvrtek řešil případný přestup z pražské Sparty do španělské Girony. Kluby zatím dohodu neoznámily.

Norderstedt (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Coufal na tréninku české reprezentace

Vladimír Coufal na tréninku české reprezentace | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Do začátku prvního tréninku českého celku v dějišti Eura zbývaly ještě desítky minut, přesto už se areál v Norderstedtu, kde tamní Eintracht hraje čtvrtou nejvyšší soutěž, plnil natěšenými fanoušky. Stadion pojme zhruba pět tisíc diváků, na páteční trénink byla stanovena kapacita na 1200 lidí.

„Myslím, že jsme si to všichni užili. Celkově atmosféra po příletu je tady fantastická. Ukazuje se, že Euro patří takhle do jedné nebo dvou zemí, dává to tomu úplně jiný punc. Po minulém rozlítaném a covidovém šampionátu si to i hráči užívají, Německo je fotbalová země,“ řekl na tiskové konferenci asistent trenéra Jaroslav Veselý, jehož tým je v dějišti Eura od čtvrtka.

„Přelévá se to i do tréninků. Atmosféra byla skvělá, i přivítání včera bylo fantastické. Nepřišlo mi, že by to bylo hrané, bylo to upřímné. Lidi jsou rádi, že tady jsme. My si zase vážíme téhle podpory, ať už na tréninku, nebo v hotelu. Je to takový pozitivní obrázek fotbalu,“ dodal kouč Bohemians 1905.

Na svěřence hlavního trenéra Ivana Haška se přišla podívat především řada dětí. Některé z nich na sobě měly český dres a dorazily s vlajkou, jiné si dokonce přinesly ručně vyrobený transparent. Jeden z malých fanoušků na něm vyobrazil útočníka Patrika Schicka s brankářem Matějem Kovářem a nápisem „německý mistr“ zdůraznil, že s Leverkusenem v této sezoně ovládli bundesligu. Pozapomněl přitom na jejich dalšího českého klubového spoluhráče Adama Hložka.

Bouřlivé přivítání

Nejlepší střelec v Haškově nominaci Schick se pak dočkal nejbouřlivějšího přijetí, když reprezentanti kolem jedenácté hodiny přicházeli na trávník. Místní hlasatel už řadu minut předtím hecoval fanoušky a snažil se i „rozjet“ mexickou vlnu. Návštěvníci si na stadionu mohli koupit drobné občerstvení.

Na tréninku už nechyběl obránce Krejčí, který zmeškal čtvrteční cestu mužstva z Prahy do Německa. Národní celek se ubytoval v hotelu Steigenberger Treudelberg, ležícím v poklidném golfovém resortu na severním okraji Hamburku. Stadion v sedmdesátitisícovém městě Norderstedtu je vzdálen jen deset kilometrů, kvůli zácpám se ale cesta z původně očekávaných necelých patnáct minut protahuje až na půlhodinu.

„Hotel je skvělý, prostředí velmi příjemné, nic nám nechybí. Malá komplikace je, že dojíždíme trochu dál na tréninkové hřiště. Ale byl to balíček - hotel a hřiště, nedalo se s tím nic dělat. Díky tomu nám UEFA garantuje kvalitu hřiště, která je na vysoké úrovni,“ řekl Veselý.

Dárky pro fanoušky

Pro každého z návštěvníků tréninku si reprezentace připravila dárek v podobě malého plakátu s fotografií českého týmu. Po úvodním rozcvičení a pilování přihrávek Haškovi svěřenci nacvičovali zakončení po centru a mladí diváci bouřlivým potleskem a pokřikem doprovázeli každé úspěšné zakončení do sítě.

Kolem hřiště „vyrostly“ bannery v barvách šampionátu a s nápisem „Czechia“. Haškovi svěřenci nebyli prvním národním týmem, který si v Norderstedtu zatrénoval. Během světového šampionátu v Německu v roce 2006 se na tamním stadionu připravovali Američané.

Schick a Coufal v obležení

V závěru tréninku si reprezentanti klasicky zahráli na dvě branky, střídali se v počtu sedm na sedm. Z preventivních důvodů se nezapojili kapitán Tomáš Souček a Krejčí. Když po hodině a deseti minutách trénink skončil, přišli členové týmu k tribuně a s diváky si navzájem zatleskali. Poté se hráči i trenéři malým fanouškům dobrou půlhodinu trpělivě podepisovali a rozdali stovky autogramů. V největším obležení byli Schick a Vladimír Coufal.

„Bylo pro mě překvapení, že přišlo tolik lidí na trénink. Myslím, že všichni hráči si to užili, bylo to skvělé. Fanoušci si pak zasloužili nějaký náš čas a rádi jsme jim věnovali podpisy. Byl to takový fajn otevírací trénink,“ řekl novinářům ofenzivní univerzál Ondřej Lingr.

Český celek bude na severním okraji Hamburku do neděle, kdy se vlakem přesune do Lipska k úternímu prvnímu utkání na šampionátu proti Portugalsku. Poté se vrátí na základnu a další dva duely skupiny proti Gruzii a Turecku odehraje na stadionu v Hamburku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme