Fotbalisté Sparty zvítězili na hřišti švédského Malmö 2:0 a přiblížili se postupu do Ligy mistrů

Fotbalisté Sparty zvítězili v Malmö 2:0 a přiblížili se návratu do Ligy mistrů po 19 letech. Úvodní zápas 4. předkola rozhodla vlastní branka Jense Strygera z 30. minuty, pojistku těsně před koncem přidal Matěj Ryneš. Odveta na Letné je na programu v úterý.

Malmö (Aktualizováno: 23:07 21. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty zvítězili na hřišti Malmö 2:0

Fotbalisté Sparty zvítězili na hřišti Malmö 2:0 | Zdroj: Reuters

Sparta v letošní kvalifikaci elitní soutěže neprohrála ani páté utkání a vyhrála v ní i třetí venkovní duel. Na hřišti některého ze švédských týmů triumfovala v pohárech na pátý pokus poprvé po předchozích čtyřech porážkách, při nichž navíc nevstřelila gól.

Utkání Malmö - Sparta Praha jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Svěřenci dánského trenéra Larse Friise zůstávají v soutěžní sezoně stále bez porážky. Z 10 utkání jich devět vyhráli a s výjimkou jediného pokaždé vstřelili minimálně dvě branky.

Vedle postupu do ligové fáze Ligy mistrů má Sparta na dosah i štědrý finanční bonus ve výši 18,62 milionu eur (přes 466 milionů korun).

Soupeři na sebe v kvalifikaci LM narazili po 10 letech. Sparta tehdy po domácí výhře 4:2 a venkovní prohře 0:2 vypadla z 3. předkola kvůli dřívějšímu pravidlu o počtu branek vstřelených na hřišti soupeře.

Do základní sestavy Letenských se vrátil stoper a kapitán Panák, který si v soutěžní sezoně i kvůli zranění připsal jen dva starty z devíti možných.

Na hrotu útoku nastoupil Olatunji, pondělní posila Pražanů Rrahmani s týmem neodcestovala. Obhájce českého titulu přijelo do třetího největšího švédského města podpořit bezmála 500 fanoušků. Na utkání se vydali pochodem z centra Malmö.

Souboj úřadujících mistrů svých zemí a rekordmanů v počtu titulu začalo první větší šancí na straně domácích. Peňa rozehrál přímý kop téměř z poloviny hřiště, brankář Vindahl se však nenechal nachytat.

Poté se dlouho nic zajímavého nedělo, po půl hodině hry ale hosté nečekaně udeřili. Bývalý hráč Malmö Birmančevič po přiťuknutí od Olatunjiho vystřelil zpoza vápna a obránce Stryger nešťastně usměrnil míč do protipohybu gólmana a kapitána Dahlina. Sparta se v pátém pohárovém utkání ve Švédsku dočkala premiérové trefy.

V 39. minutě Vindahl rychle rozehrál na Haraslína, ten si navedl balon ze strany na střed a vypálil vedle. Domácí poté sevřeli Spartu na její polovině, Kiese Thelin z otočky ale Vindahla nepropálil.

Druhý poločas

Domácí začali druhý poločas znovu optickým náporem, na druhé straně Haraslín zakončil z otočky mimo tři tyče. Poté Vindahl vyboxoval Johnsenovu střelu z šestnáctky a Botheim z dorážky minul.

Očekávaný závěrečný tlak domácích nepřišel, místo toho v 88. minutě skóroval po Sörensenově přihrávce Ryneš, který úspěšně napřáhl z dálky na zadní tyč.

Malmö prohrálo čtvrtý z pěti pohárových utkání s českými týmy. Švédský celek doma v soutěžní sezoně našel přemožitele teprve ve druhém z 16 duelů. Naopak Sparta od března triumfovala venku ve třináctém soutěžním utkání v řadě.

Týmy na cestě do posledního předkola přešly shodně přes dva soupeře. Malmö vyřadilo Klaksvík z Faerských ostrovů a v prodloužení PAOK Soluň, Sparta si poradila s irským Shamrockem Rovers a rumunským FCSB.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Malmö FF - Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 30. vlastní Stryger, 88. Ryneš. Rozhodčí: Gil Manzano - Barbero, Nevado - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Busanello, Peňa, Christiansen - Olatunji, Laci, Pešek.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme