Bourání za 51 milionů bez soutěže? NKÚ kritizuje úředníky ministerstva vnitra

Nejvyšší kontrolní úřad odhalil chyby při vypisování veřejných zakázek u příspěvkové organizace ministerstva vnitra. Organizace v letech 2013 až 2015 dělila zakázky na praní prádla pro potřeby ministerstva tak, aby se vešly do limitu pro zakázky malého rozsahu. Ty mají limit do dvou milionů korun a platí pro ně mírnější pravidla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra navíc bez soutěže zadalo zakázku na zbourání garáží za desítky milionů korun, vysvětluje mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Olga Málková.

„Bourací práce za téměř 51 milionů korun zadalo v jednacím řízení bez uveřejnění – tedy bez soutěže – jednomu uchazeči s tím, že šlo o krajně naléhavý případ, který Zařízení služeb nezpůsobilo a nemohlo ho ani předvídat.

Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV) bylo zřízeno pro poskytování a zabezpečení komplexních služeb ministerstvu vnitra (dále jen „ministerstvo“), včetně péče o majetek ministerstva a majetek, k němuž má ministerstvo právo hospodaření, veškeré obstaravatelské činnosti a pro poskytování a zabezpečení služeb ministerstvem zřízených organizací a Policii ČR, podle charakteru těchto služeb a rozhodnutí ministerstva.
(Zdroj: ZSMV)

Podle kontrolorů ale příspěvková organizace o špatném stavu dlouhodobě věděla. Organizace tak měla dost času na vypsání zakázky v otevřeném řízení, ze kterého mohla vzejít pro stát výhodnější cena,“ řekla Českému rozhlasu Málková.

Resort uvedl, že kvůli této zakázce podalo Zařízení služeb už v roce 2014 trestní oznámení na bývalého ředitele organizace. V případě dělení veřejných zakázek, tak aby splňovaly podmínky pro zakázky malého rozsahu, ale resort se závěry NKÚ nesouhlasí.

„V případě kontrolovaných zakázek postupovalo Zařízení služeb ministerstva vnitra zcela podle zákona o veřejných zakázkách,“ řekla mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

„Vzhledem k tomu, že veřejné zakázky byly realizovány v jiném účetním období, nemělo Zařízení služeb ministerstva vnitra povinnost předpokládané hodnoty sčítat a dodrželo tak zákonný postup,“ dodala.

NKÚ také poukázal na to, že ZSMV nevymáhalo dostatečně své pohledávky. U osmi z dvanácti kontrolovaných pohledávek, které byly splatné, nepožadovalo od dlužníků úroky z prodlení. ZSMV také trvalo neúměrně dlouho, než podniklo některé kroky k vymožení dluhu.

Kontroloři také prověřili využití rekreačních zařízení, která má ZSMV na starosti. Průměrně byla v letech 2013 až 2015 rekreační zařízení obsazená jen z jedné třetiny.

V roce 2015 využití ubytovací kapacity narostlo na polovinu, na rozdíl od předchozích let, kdy se dařilo obsadit jen čtvrtinu lůžek. Nárůst obsazenosti způsobilo uzavření jednoho rekreačního areálu, ale také to, že jeden z hotelů sloužil k ubytování krajanů přesídlených ze zahraničí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme