Svodky brněnské městské policie vyjdou jako básnická sbírka

Na internetu v současnosti sklízí úspěch básně vytvořené z policejních svodek brněnských strážníků. Za několik dní získaly stovky fanoušků a na vydání sbírky knižně se za dva dny vybralo více než dvanáct tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská policie Brno- ilustrační foto

Městská policie Brno- ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

Placatý holub nebo nelegální návštěva skákacího hradu. I o tom se mohou lidé dočíst na facebookovém profilu Městské poezie. Učitel filozofie na Masarykově univerzitě Marek Picha tam publikuje vtipné útržky policejních svodek.

„To už je pak krůček od toho podívat se na ty věty jako na samostatné útvary a pokusit se vybrat to, co má nějakou pointu, a to, co se rozdělením do veršů nebo do jednotlivých slov zdůrazní,“ říká.

To, že se jinak obyčejná policejní svodka dokáže jednoduše změnit v báseň, dokazuje i následující ukázka. Nejprve čte svodku mluvčí strážníků a autor Jakub Ghanem, potom recituje Marek Picha:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zveršování svodek Městské policie v Brně informovala reportérka Tereza Kadrnožková

„Hlídka podezřelého zastihla a zajistila ještě v restauraci. Podle svědků vyvolal útočník roztržku kvůli klobáse, která se na jeho vkus vařila až příliš dlouho.“

Strážníci až do tohoto týdne o projektu Městské poezie nevěděli. Na ten je upozornili lidé, kteří se ptali, zda budou strážníci řešit autorská práva textů. Podle mluvčího Jakuba Ghanema ale o ničem takovém neuvažují.

„Navíc takovým vedlejším efektem může být, že se povědomí o městské policii a její činnosti rozšíří dál, a rozhodně nejsme institucí, která by nějak chtěla omezovat nebo limitovat uměleckou činnost, navíc pokud je opravdu vtipně podaná,“ tvrdí.

Podle Marka Pichy na tom ale mají největší zásluhu sami mluvčí, kteří do svodek často propašují poetické obraty.

„Obrovská krabice v ulici Jakuba Obrovského. Když hovoří o zvířatech, tak vždycky o bezprizorních nebo volnomyšlenkářských zvířatech,“ uvádí příklad.

Sbírka 156 básní bude stát symbolických 156 korun. A to i proto, aby si lidé lépe zapamatovali číslo tísňové linky městské policie.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme