Ministerstvo chce urychlit úpravy svahu na D8, kraj by musel vyhlásit stav nebezpečí

Ministerstvo dopravy žádá Ústecký kraj o vyhlášení stavu nebezpečí v lokalitě sesuvu půdy na D8. Nemuselo by tak vypisovat klasické výběrové řízení a úpravy svahu by pravděpodobně začaly už na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Dřevorubci pokáceli stromy, aby mohli geologové začít s průzkumem. Od něj by se pak mělo odvíjet zajištění svahu proti dalšímu sesuvu

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Dřevorubci pokáceli stromy, aby mohli geologové začít s průzkumem. Od něj by se pak mělo odvíjet zajištění svahu proti dalšímu sesuvu | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Pokud by kraj nevyhlásil v dané lokalitě stav nebezpečí, sanace by se zpozdila zhruba o šest až deset měsíců. Příští týden mají jednání s Ústeckým krajem pokračovat.

Podle ministra dopravy Antonína Prachaře také hrozí, že by svah nemusel vydržet následující zimu. Vydatnější deště by mohly způsobit další sesuv.

„Pořád se nám bez ohledu na počasí objevuje v horní části větší výskyt spodní vody. Řešíme proto s Ústeckým krajem možnost vyhlášení takzvaného stavu nebezpečí,“ potvrdil ministr dopravy.

Přebytek spodní vody se bude muset podle Prachaře nejprve odčerpat. Celý svah se následně zpevní vzpěrami. Dálnice D8 se řidičům neotevře dříve než v roce 2016.

Tisíce tun zeminy zavalily na začátku června loňského roku dálnici D8 u obce Litochovice na Litoměřicku a část železniční trati mezi Úpořinami a Chotiměří.

Sesuv půdy na rozestavěném úseku dálnice D8 při povodních 2013 | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme