Evropské země podle nové studie nutně potřebují imigranty. Kvůli důchodům

Evropanům se bude v budoucnu žít výrazně hůř, pokud do svých zemí nepřijmou velké množství cizinců. To je závěr odborné studie Centra pro migrační politiku, kterou zadala Evropská komise. Bez pracovníků ze zahraničí si státy Evropské unie například budou moci jen těžko dovolit vyplácet důchody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Imigrace

Imigrace | Foto: Audiovisual service EU

Podle studie také neplatí řada mýtů o imigrantech, například že zneužívají sociální dávky nebo berou místním práci.

Podobné nepravdy údajně leckdy o imigrantech záměrně šíří někteří politici. Statistky prý naopak dokládají, že imigranti do státních rozpočtů mnohem více odvádějí, než kolik z nich čerpají.

Stejně tak se neprokázalo, že školy, které navštěvuje větší počet imigrantů, mají horší výsledky. Podle studie je úspěšnost žáků dána výlučně tím, jaké procento financí poskytují jednotlivé státy na vzdělání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

„Debata o migraci je často založena na stereotypech. Přispívají k tomu populisté, kteří odmítají vše, co je jiné, a tvrdí, že za všechny problémy na světě můžou imigranti nebo žadatelé o azyl. Hlasatelé takových názorů jen hledají obětní beránky, ale neznají fakta,“ upozornila eurokomisařka pro vnitřní věci Cecilia Malmströmová.

Evropské země přitom podle závěrů studie potřebují imigranty k tomu, aby si zachovaly svou životní úroveň. Evropská populace totiž bude v příštích letech výrazně stárnout. Tento problém dolehne na téměř všechny státy unie, včetně České republiky.

Řešením je podle odborníků přijímat větší počet imigrantů. Bez cizinců v produktivním věku by totiž evropské země mohly v budoucnu jen těžko financovat důchody.

Evropská unie. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme