Lidé v Kyjevě protestovali před ruskou ambasádou, vzduchem létaly dýmovnice i vejce

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil na dnešek den státního smutku za vojáky, kteří zemřeli v sestřeleném Iljušinu u Luhansku. Slíbil také, že potrestá pachatele. Lidé ale na spravedlnost odmítli čekat a vydali se protestovat k ruské ambasádě v Kyjevě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před ruskou ambasádou v Kyjevě protestovali lidé

Před ruskou ambasádou v Kyjevě protestovali lidé | Zdroj: Reuters

Před ruskou ambasádu v Kyjevě dorazilo několik set lidí protestovat proti vměšování se Moskvy do ukrajinských záležitostí.

Poškodili bránu ambasády i auta diplomatů. Strhli vlajku na dvoře. Na budovu házeli vejce, barvu nebo dýmovnice. Okolojedoucí řidiči podporovali demonstraci troubením.

Policie proti nim nezasáhla. Postup se nelíbí Kremlu, který si okamžitě stěžoval, že Kyjev nedodržuje své závazky plynoucí z mezinárodního práva. Útok na ambasádu odsoudil i Washington.

Lidé v ulicích ale říkají, že k incidentu nemuselo dojít, pokud by se Rusko přestalo plést do cizích problémů. Předali proto diplomatům petici s žádostí, aby se Rusko staralo samo o sebe. Vedení Majdanu se od násilného protestu distancovalo.

Ukrajinské úřady také vyzvaly demonstranty, aby pokud chtějí demonstrovat, neničili ambasádu a její okolí. V Moskvě se téměř okamžitě sešla protidemonstrace před ukrajinskou ambasádou. Dorazilo několik desítek mladíků, kteří roztrhali ukrajinskou vlajku.

NATO potvrdilo přítomnost ruských tanků na Ukrajině

Severoatlantická aliance vyhodnotila fotky a záběry, které kolují po internetu už několik dní. A připojila k nim i satelitní snímky. Spojenecké velení mluví až o desíti tancích T-64, které z Ruska přijely na Ukrajinu a účastní se bojů. Jde o významnou eskalaci konfliktu.

Moskva dosud popírala jakoukoliv přímou účast v dění na Ukrajině, přestože každý den z Ukrajiny do Ruska putují rakve s těly zabitých separatistů, kteří u sebe mají ruské doklady. Teď podle pozorovatelů sice může popírat dál, ale důkazy ji usvědčují.

Spojené státy i Evropská unie mají připravenou třetí fázi sankcí. To znamená plošné zákazy obchodování pro celá odvětví. Ty už by bolely nejen ruskou ekonomiku, ale i západní státy. Teď tedy budou muset politici rozhodnout, jestli účast ruských tanků v bojích o Ukrajinu je dostatečným důvodem pro zpřísnění přístupu.

Německé kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande také telefonovali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o ukrajinské krizi. Důvodem byl především útok na ukrajinské armádní letadlo.

Proruští separatisté sestřelili transportní letoun Iljušin 76 ve chvíli, kdy přistával na letišti v Luhansku. V troskách letadla zemřelo 49 lidí. Prezident Ukrajiny Petro Porošenko vyhlásil den státního smutku.

Podle západních politiků je nutné okamžitě zastavit boje na východě Ukrajiny a zabránit přepravě zbraní a dalších bojovníků přes hranice.

Ondřej Bouda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme