Americký stát Tennessee se vrací k popravám na elektrickém křesle

Americký stát Tennessee se vrací k popravám na elektrickém křesle. Praxi, která se už léta nepoužívá a kterou dokonce označil americký nejvyšší soud za protiústavní, umožňuje nový zákon. A to v případě, že popravčí četa nebude mít k dispozici smrtící drogy. Americké věznice totiž mají problém s dodávkami léků na popravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Zdroj: Vězeňská služba ČR

Debata o trestu smrti nabrala v USA v posledních měsících na intenzitě. Státy, které popravy dosud praktikují, totiž mají kvůli embargu Evropské unie problémy získávat látky pro smrtící injekce. Evropské farmaceutické společnosti odmítají dodávat léky do USA firmám, které z nich smrtící koktejly vyrábějí.

V Tennessee bylo elektrické křeslo naposledy použito v roce 2007. Zákon tam nyní prošel klasickým schvalovacím řízením. Před dnešním podpisem guvernéra ho schválili i místní zákonodárci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debata o trestu smrti nabrala v USA v posledních měsících na intenzitě. Podrobnosti telefonovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Diskusi o trestu smrti opětovně rozpoutala v několika amerických státech poprava odsouzence, ke které došlo před měsícem v Oklahomě. Vrah byl injekcemi popravován celých 43 minut, než zemřel v křečích na infarkt.

Důvodem bylo právě jiné složení smrtících drog. Událost pak vyvolala vlnu kritiky, že poprava byla příliš brutální.

Debatuje se proto o dalších způsobech popravy, například o možnosti obnovení trestu smrti zastřelením. Už nyní mají v některých státech odsouzenci na smrt možnost vybrat si popravu v plynové komoře či oběšením.

Americké státy nejsou jednotné, co se týká trestu smrti. Nepraktikuje ho 18 států a americké hlavní město Washington. Některé státy zákony o trestu smrti sice mají, avšak málokdy je uplatňují. Jiné státy zase mnoho vrahů k trestu smrti odsuzují, ale málokdy popravu skutečně vykonají.

Trest smrti zavedli v Americe ještě britští osadníci. První elektrické křeslo bylo použito v New Yorku v roce 1890. Například v Nebrasce se používalo až do roku 2008, kdy ho federální soud označil za protiústavní, za nehumánní praxi.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme