SOUTĚŽ: Zprávy ze ztracené země. Vyhrajte Moje Rusko, knižní zápisky novinářky Kosťučenkové

Beznadějně zapomenuté a Bohem i lidmi odstrčené kouty středního Ruska, kde bují především bída, beznaděj, alkoholismus a prostituce. Na tato místa zavádí čtenáře nová kniha ruské opoziční novinářky Jeleny Kosťučenkové. Stává se tak svéráznou kronikou života a profesionální práce jedné ženy i výjimečným portrétem národa. Moje Rusko můžete vyhrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinářka Jelena Kosťučenková s knihou Moje Rusko

Novinářka Jelena Kosťučenková s knihou Moje Rusko | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Světu Skazněvovou jsem potkala na oddělení milosrdenství. To je umístěno v přízemí a dříve nebo později se tu ocitnou všichni – obvykle před smrtí. Všude kachlíky, železné dveře a najdete tu i samotky uzamykatelné zvenčí,“ píše Kosťučenková v kapitole s názvem Internát.

„Světa má hlavu obranou skoro dohola. V ústech jí zbyl jediný zub, díky čemuž tvář vypadá nápadně kulatá. V té tváři má veselé hnědé oči a široký úsměv. Její tělo trýzní nekonečné křeče. Ruce má za hlavou a nedokáže je dát dolů. Kdysi prodělala dětskou mozkovou obrnu. Rodiče se jí zřekli už dávno,“ popisuje s dodatkem: Teď je jí sedmačtyřicet.“

Nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová o knize prohlásila, že díky ní čtenáři pochopení, jací jsou dnešní Rusové – a proč jsou vlastně takoví.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Autorka si léta vede deník duše svého národa. Chodí po domácnostech a školách, ptá se na lásku a nenávist, na děti a rodiče. Poznáváme, jak vzniká monstrum, které nyní zanechává své stopy na Ukrajině. A jak nutí celý svět bát se budoucnosti,“ říká Alexijevičová.

S novinařinou začínala Kosťučenková už jako 14letá ve své rodné Jaroslavli. Netajila se přitom tím, že její největší inspirací byla slavná ruská novinářka Anna Politkovská, která se za svou neohroženou práci nakonec dočkala násilné smrti ve vchodu do vlastního domu.

Kosťučenková si po přestěhování do Moskvy našla místo právě v listu Novaja gazeta, který Politkovskou nejvíc proslavil. V redakci strávila dlouhá léta jako zvláštní zpravodajka zabývající se hlavně drsnými stránkami života bližší i vzdálenější moskevské periférie. Podrobně referovala také o soudním procesu s dívčí punkovou skupinou Pussy Riot.

Vedle toho se angažuje i v ruském LGBT hnutí. Přímo pod okny Státní dumy uspořádala v minulosti čtyřikrát lesbickou akci Den polibků. V říjnu roku 2022 proběhl v Mnichově neúspěšný pokus o její otrávení. Nyní žije v emigraci.

Knihu Moje Rusko vydalo v českém překladu Libora Dvořáka nakladatelství Argo.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět publikací Moje Rusko: Zprávy ze ztracené země, napište nám až do pátku 7. srpna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje dlouholetý šéfredaktor listu Novaja gazeta?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme