SOUTĚŽ: Audiokniha Severka. Vyhrajte románovou prvotinu koreanistky Niny Špitálníkové

Vyrůstala v přesvědčení, že za hranicemi její vlasti číhá jen nebezpečí. Přesto se tam musela vydat. Hrdinkou románu Niny Špitálníkové je mladá žena, kterou koreanistka zpovídala pro svou knihu hovorů s uprchlíky ze Severní Koreje. Fabulované vyprávění teď líčí její strastiplnou cestu do Jižní Koreje. Je Severka oběť, nebo viník? O audioknihu hrajeme tento týden v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha/Pchongjang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nina Špitálníková: Severka

Nina Špitálníková: Severka | Foto: Soňa Daňková | Zdroj: Český rozhlas

Rozhovorová kniha Svědectví o životě v KLDR vynesla Špitálníkové v roce 2021 cenu Magnesia Litera. Ve své románové prvotině teď koreanistka převypravuje svou hlubokou znalost severokorejské reality do dramatického příběhu inspirovaného reálnými osudy režimní prominentky. 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Severka „bonzovala“ lidi za běžné přestupky, a možná je tím posílala do lágrů. „Jenže v Severní Koreji jsou tresty třígenerační. Reálně mohla zničit stovky životů. Ale já ji chápu. Žila v tom, že dělá, co je morálně správné,“ popsala Špitálníková na Dvojce.

Poprvé se s ní setkala jako s tehdy osmnáctiletou. „V Severní Koreji tvořila smetánku a vlastně nikdy nechtěla odejít. Jenže rodiče jí zaplatili útěk, což sama netušila,“ vypráví spisovatelka. 

Hluboká ideologická indoktrinace, které je v KLDR vystaven každý už od útlého dětství, v dívce zanechala tak hluboké stopy, že pro ni život ve svobodném světě nakonec vlastně nebyl vysvobozením.

AUDIOKNIHA SEVERKA

Účinkují: Dagmar Křížová, Viktor Kuzník, Petr Kubes, Ondřej Dvořáček, Šárka Šildová, Barbora Goldmannová, Štěpánka Romová, Martin Siničák
Režie: Radim Nejedlý
Rok nahrání a vydání: 2024
Vydavatel: Radioservis

 

„V Jižní Koreji byla Severka hrozně nešťastná, protože nevěděla, kým byla a kým je teď. Najednou nebyla nikým. Zažila tlak od jihokorejské vlády,“ přibližuje Špitálníková.

Severčin příběh v knize kontrastuje s osudem jiné dívky. Tu režim za chování, které je v západním světě zcela běžné, poslal do pracovního tábora. Setkává se v něm s nepředstavitelnou brutalitou dozorců a životními podmínkami, v nichž se pro mnohé z odsouzených stává smrt kýženým vykoupením.

Kniha je z 90 procent pravda, jen dvě kapitoly jsou autorské. Zbytek pak tvoří rozhovor, který Špitálníková se Severkou vedla. Ptá se jí třeba na to, jak se cítí, když teď zná skutečnost.

„Sama jsem si vždycky myslela, že budu kritická, když potkám někoho, kdo bude čistě prorežimní a bude práskat. U ní jsem to ale pochopila. Žila v tom, že dělá, co je morálně správné. Byla tak od malička vychovávaná. A navíc si to teď uvědomila,“ dodává koreanistka.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 radiokaret s audioknihou Severka, napište nám až do pátku 23. srpna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje podcast Niny Špitálníkové o životě v KLDR?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme