Zemřel scenárista Jean-Claude Carrière. Psal pro Formana a podílel se na adaptaci Kunderovy knihy

Francouzský spisovatel a scenárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval se slavnými režiséry včetně Luise Buňuela či Miloše Formana, zemřel v pondělí večer ve věku 89 let. Oznámila to podle agentury AFP umělcova dcera.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský spisovatel a scénárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval se slavnými režiséry včetně Luise Buňuela či Miloše Formana, zemřel v pondělí večer ve věku 89 let.

Francouzský spisovatel a scénárista Jean-Claude Carrière zemřel v pondělí večer ve věku 89 let. | Foto: Hamid Azmoun | Zdroj: Reuters

Spisovatel netrpěl žádnou zvláštní nemocí a zemřel ve spánku ve svém pařížském domově. Po posledním rozloučení v metropoli bude pochován v rodné obci Colombières-sur-Orb na jihu Francie, upřesnila Kiara Carrièreová.

Jean-Claude Carrière, kterým sám sebe charakterizoval jako vypravěče, byl autorem šedesátky scénářů a osmi desítek literárních děl. Byl také hercem, režisérem i textařem ikony francouzského šansonu Juliette Gréco. S dalajlámou sepsal knihu, připomněla AFP.

Carrière patřil k nejuznávanějším filmovým scenáristům posledního půlstoletí. Podepsán je pod snímky Deník komorné, Kráska dne nebo Tajemný předmět touhy. S Buňuelem spolupracoval 19 let, až do režisérovy smrti.

Spolupráce s geniálním Španělem byla sice nejvýraznější částí Carrièrovy filmové dráhy, jeho jméno je ale k nalezení i v titulcích dalších snímků. Vedle Jeana-Luka Godarda nebo Volkera Schlöndorffa často psal i s Milošem Formanem. S českým držitelem dvou režijních Oscarů, s nímž se seznámil v roce 1966, pracoval na filmech Taking Off, Valmont či snímku Goyovy přízraky. Carrière je podepsán i pod americkou adaptací Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí.

Navzdory věku Carrière stále zůstával aktivní. Svoji poslední esej napsal v roce 2018 a loni se jako spoluautor podepsal pod scénář filmu „Le sel des larmes“, který natočil Philippe Garrel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme