Zemřela herečka Maggie Smithová, známá jako profesorka McGonagallová z Harryho Pottera

Zemřela herečka Maggie Smithová, známá jako profesorka Minerva McGonagallová z filmové série o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Bylo jí 89 let. Informovala o tom britská BBC.

Aktualizováno Londýn (Aktualizováno: 16:21 27. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Piertotum Locomotor!“ zvolá s rozpřaženýma rukama profesorka Minerva McGonagallová před branou hradu v Bradavicích, aby v posledním díle Harryho Pottera povolala sochy rytířů, kteří mají pomoci s obrannou před lordem Voldemortem. A nejednomu divákovi přeběhl při této scéně mráz po zádech.

Legenda britského herectví Maggie Smithová se ale kromě série filmů o Harrym Potterovi proslavila také rolí v celosvětově oblíbeném seriálu Panství Downton. Jeden z nejpopulárnějších seriálů ve Velké Británii a USA vypráví o šlechtické rodině a jejím služebnictvu počátkem 20. století.

Maggie Smithová jako profesorka Minerva McGonagallová a Julie Waltersová jako Molly Weasleyová v závěrečném filmu o Harrym Potterovi | Foto: Ronald Grant/Mary Evans/WARNER BROS | Zdroj: Reuters

„Zemřela pokojně, dnes brzy ráno v nemocnici. Byla velmi uzavřená, závěr života strávila s přáteli a rodinou. Zanechala po sobě dva syny a pět milujících vnoučat, všichni jsou zdrceni ztrátou své výjimečné matky a babičky,“ uvedli v pátek jménem rodiny synové Chris Larkin a Toby Stephens.

„Mnozí si ji oblíbili pro její velký talent a stala se skutečným národním pokladem, její práce si budou vážit další generace,“ uvedl v pátek britský premiér Keir Starmer.

Dcera oxfordského profesora se dala na hereckou dráhu tak trochu proti vůli rodičů, brzy se ale ukázalo, že má opravdový talent - byť ona sama to zpochybňovala. V jedenadvaceti letech dostala angažmá v muzikálu na Broadwayi. Posbírala celkem dva Oscary, tři Zlaté glóby a pět cen britské akademie BAFTA.

Zkušební výtisk Harryho Pottera vydražili za 11 tisíc liber. Původní majitelka ho koupila náhodou

Číst článek

I když má Smithová na kontě dva Oscary, tak největší slávu jí přinesla právě role lady Granthamové ze seriálu Panství Downton, která jí zajistila také dvě televizní ceny Emmy.

„Nikdy jsem seriál vlastně neviděla,“ odpověděla v roce 2013 na otázku, zda je na svou roli lady Granthamové hrdá. „Nedívala jsem se na něj,“ řekla s tím, že kdyby se na sebe dívala, tak by jí znervózňoval její výkon.

„Je to frustrující. Vždy vidím věci, které bych chtěla udělat jinak. Vždy si říkám, proč jsem proboha tohle udělala?“ uvedla v rozhovoru, jehož úryvky CBS zveřejnila.

Smithová získala Oscara za nejlepší výkon herečky ve vedlejší roli ve filmu Apartmá v Kalifornii z roku 1978. A také za nejlepší výkon herečky v hlavní roli ve snímku Nejlepší léta slečny Jean Brodieové z roku 1969. Naposledy se si zahrála v loňském filmu Klub zázraků.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme