OBRAZEM: Začíná Letní Letná. Francouzi při vystoupení využili kamion, diváci ho roztlačili

Akrobatickou show zahájili ve středu artisté francouzského souboru Akoreacro letošní Letní Letnou. Nedaleko Pražského metronomu jejich akrobatickou show na kamionovém návěsu zhlédlo několik tisíc lidí. Na 21. ročníku pražské přehlídky nového cirkusu vystupují zejména Francouzi. Právě v zemi galského kohouta tento druh cirkusu vznikl.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je pojízdné, je to na kamionu a vidím akrobatické kousky, do toho moc pěkná živá hudba – saxofon, bicí. Je to paráda,“ hodnotil pro Radiožurnál vystoupení Francouzů ze souboru Akoreacro na návěsu kamionu dvacetiletý Tomáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná Letní Letná, poslechněte si reportáž Tomáše Malečka ze zahájení festivalu

Byla to show plná hudby, včetně vážné, efektů, světel i jedinečného momentu, kdy klavír pohltily plameny. Francouzský soubor také zapojoval publikum, třeba vyzval dobrovolníky, při hrané poruše kamionu, k roztlačení vozidla.

Kromě tří francouzských souborů letos na Letní Letné vystoupí i Tchajwanky a chybět nebudou ani české soubory, třeba Cirk La Putyka.

„Putyka slaví 15 let, ona už to párkrát oslavila, ale slavíme to i tady u nás. A Losers Cirque Company shodou okolností mají desátý výročí, přesně před deseti lety tady hráli na Letné svoje první představení,“ popsal ředitel festivalu Jiří Turek.

Na scénu si dovezli kamion | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

A podle výkonné ředitelky přehlídky Ivany Pěkné je úroveň českých souborů nového cirkusu srovnatelná s tou evropskou.

„Je vidět, že je tam obrovská dřina a píle, i přesto, že po to nemáme takové podmínky, jako mají zahraniční. Myslím, že právě proto, že to dělají srdcem, pro tu obrovskou vůli a chuť do toho, tak o to jsou představení možná lepší,“ míní.

Přehlídka českého i světového nového cirkusu potrvá do neděle 1. září a nabídne přes 250 představení, v Letenských sadech letos návštěvníci přivítají umělce z devíti zemí. Loňský dvacátý ročník navštívilo přes 80 tisíc lidí, meziročně asi o 20 tisíc lidí více.

21. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Tomáš Maleček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme