Slovákům se prodraží jízda autem, pití piva a kouření

Slovenští řidiči, kuřáci a milovníci piva ode dneška budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Počátkem srpna totiž u našich sousedů vstupuje v platnost zákon o zvýšení spotřebních daní. Podraží také koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice ÖMV

Čerpací stanice ÖMV | Foto: PVP Family spol.s.r.o.

Ode dneška tak zaplatí Slováci za litr benzínu více než 37 korun, nafta vyjde zhruba o šest korun méně. Desetistupňové pivo by podle odhadů ministerstva financí mělo podražit o 1,20 až 1,50 koruny a cena dvanáctky vzroste dokonce až o 2,20 koruny.

Odborníci sice žádnou nákupní horečku neočekávali, v některých místech se ale přesto vyskytla. Řidiči se na poslední chvíli snažili naplnit nádrže palivem za staré ceny. Například na Panonské cestě v Bratislavě stála před čerpací stanicí dlouhá fronta vozidel. Ačkoliv se nikomu zdražování nelíbí, s realitou se většinou smířili. "Bude to drahé tak jako tak, jezdit je potřeba," povzdechl si jeden z čekajících řidičů.

Naopak u stánků s cigaretami byl klid, kuřáci totiž doplatili na zvýšení daně už dva měsíce předem. Prodejci zvýšili ceny tabákových výrobků už krátce poté, co růst daní prošel ve vládě na konci května. Milovníky nikotinu vychází po zdražení jedna krabička až o deset korun více.

Podle ekonomů ale zvýšení spotřebních daní spotřebu domácností neomezí. Ministerstvo financí tvrdí, že zvýšení spotřebních daní bude kompenzovat poklesem celkového daňového zatížení, které přijde s hlavní částí daňové reformy od příštího roku. Od ledna se totiž sjednotí daň z příjmu na poměrně nízkých 19 procent. Současně ovšem zanikne dvojí sazba daně z přidané hodnoty, která bude rovněž na 19 procentech namísto dosavadních 20 nebo 14 procent.

Prvním srpnovým dnem se na Slovensku zvyšují také koncesionářské poplatky. Za rozhlas zaplatí koncesionáři 40 a za televizi rovných 100 korun.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme