Při hledání letní brigády buďte aktivní. Práci ale neberte bez smlouvy

Šance najít dobrou letní brigádu už je několik let velmi malá. Počty příležitostí se radikálně snížily s příchodem krizového roku 2009, kdy firmy začaly šetřit a práci pro brigádníky přerozdělují zaměstnancům. Najít slušnou brigádu přesto možné je. Dokonce i během prázdnin. Právníci pak hlavně upozorňují, aby brigádníci nebrali práci bez řádné smlouvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamelot s imitací dobového tisku

Kamelot s imitací dobového tisku | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Pro úspěšné nalezení letní brigády je především potřeba být aktivní. Podle Jiřího Halbrštáta z personální agentury Manpower chtějí firmy hlavně lidi, kteří jsou ochotni na práci reagovat pružně.

„Firmy spíše hledají dlouhodobé brigádníky, kteří jsou schopní mít flexibilní pracovní dobu. Nechtějí pracovat třeba osm hodin denně, ale jsou ochotní přijít na tři hodiny dopoledne, na pět hodin večer tak, aby mohli vykrývat výkyvy ve špičkách,“ upřesňuje Halbrštát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právnička Dagmar Raupachová ve Víkendové Radiožurnálu

Při hledání s velkou pravděpodobností narazíte na nabídky pracovat za pokladnou nebo třeba v call centrech, kde po vás budou chtít nabízet lidem po telefonu nejrůznější produkty. Pokud ale mluvíte cizím jazykem nebo rozumíte informačním technologiím, máte výhodu.

„Přibývá opravdu odborných brigád. Hodně se hledají brigádníci na programování, vývoj aplikací, správu webových stránek, překlady, tlumočení,“ dodává Halbrštát.

Letních brigád je kvůli doznívající krizi stále málo, podle odborníků to škodí pracovnímu trhu

Číst článek

Studenti nejčastěji pracují pro velké neziskové organizace se zaměřením na ochranu životního prostředí nebo lidská práva. Pro takovou práci se nadchl třeba třiadvacetiletý Vojtěch. „De facto se snažíme oslovovat lidi na ulici a nabízet jim podporu jedné velké neziskové ekologické organizace v České republice a představovat jim činnost této organizace,“ upřesňuje.

Zvlášť aktivní byste měli být v případě, že chcete pracovat manuálně. Podle majitele agentury Student René Kuchára se takové práce plánují jen s několikadenním předstihem.

„Brigády nejsou věcí, která by se domlouvala moc dopředu. Potřeba obsazení pracovního místa vyvstává z provozních důvodů, které nejsou známy dlouho dopředu. V oblasti krátkodobých prací a brigád je to v řádech dnů, maximálně týden dopředu,“ říká Kuchár.

Bez řádné smlouvy může dojít i na soud

Personalisté ale také radí nespoléhat se jen na agentury, nutné je obcházet firmy s nabídkou svých schopností osobně. Řada firem totiž brigádníky od agentur nenajímá, protože jejich služby kvůli povinnému placení zdravotního a sociálního pojištění podražily.

Zájemci by také neměli přijímat brigádu bez řádné smlouvy. „Může to být klasická pracovní smlouva na dobu určitou, ale to není nutné. V praxi se většinou používají buď dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce,“ upřesňuje právnička Dagmar Raupachová.

Dohoda by pak měla obsahovat hlavně to, mezi kým je uzavírána, rozsah a popis práce, za jakou odměnu bude práce prováděna a na jakou dobu je uzavírána. „Dávala bych pozor na to, abych měla smlouvu uzavřenou nejpozději v den nástupu,“ upozorňuje Raupachová.

Stát se totiž může cokoli, například pracovní úraz, kdy se firma zpětně zdráhá smlouvu podepsat, nebo se objevují i případy, kdy brigádníci za svou práci nedostanou vůbec zaplaceno. Pak už je většinou jen na brigádníkovi, jestli se rozhodne vše řešit soudní cestou.

Květa Moravcová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme