Letošní sklizeň obilovin bude podprůměrná. Řepky je nejméně od roku 2006, odhadují statistici

Zemědělci letos sklidí 6,772 milionu tun základních obilovin, oproti loňsku o 9,5 procenta méně. Předpokládaná úroda řepky činí 962 000 tun, což znamená meziroční pokles o víc než čtvrtinu a bude zřejmě nejnižší od roku 2006. Naopak úroda máku 27 000 tun bude ve srovnání s minulým rokem o polovinu vyšší. Ve svém druhém odhadu sklizně to v pátek oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řepkové pole

Řepkové pole | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Aktuální odhad sklizní předpokládá nejnižší úrodu základních obilovin za posledních pět let.

„Zemědělci očekávají podprůměrnou sklizeň obilovin, v červenci hlásili ještě nižší hektarový výnos, než odhadovali v červnu. Celková úroda obilovin se bude dále zpřesňovat, ale pravděpodobně bude nejnižší od roku 2018. Vedle slabšího hektarového výnosu, především ozimů, je důvodem i menší osetá plocha,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Letošní sklizeň obilovin bude pod úrovní předchozích pěti let, tvrdí statistici. Poroste jen úroda ovsa

Číst článek

Zemědělci nyní obdělávají nejmenší pěstební plochu od počátku sledování před více než 100 lety.

Předpokládaná úroda řepky se meziročně propadla o 26,5 procenta a bude podle statistiků nejnižší od roku 2006. Zpřesněný odhad sklizně je výrazně pesimističtější než v červnu, aktuální prognóza ČSÚ je téměř o osm procent nižší.

Důvodem je letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace i výrazný pokles osevní plochy řepky. Naopak máku se tento rok daří, podle statistiků díky vyššímu hektarovému výnosu i rozšíření osevní plochy této tradiční české plodiny.

Upřesněný odhad úrody základních obilovin, do níž nepatří kukuřice na zrno, je o 7,4 procenta nižší ve srovnání s průměrem sklizní za posledních pět let. Oproti prvnímu červnovému odhadu ČSÚ se očekávaná sklizeň nepatrně snížila, konkrétně o 0,7 procenta.

Meziročně slabší je podle odhadu sklizeň pšenice seté ozimé i jarní, žita a ječmene ozimého. Naproti tomu se očekává vyšší úroda ječmene jarního, ovsa a tritikále, tedy křížence žita a pšenice.

Další zpřesněný odhad sklizní zveřejní Český statistický úřad 6. září, kdy ho rozšíří o kukuřici, brambory, cukrovou řepu, slunečnici, sóju a vojtěšku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme