Němečtí zemědělci hlásí velké ztráty v důsledku sucha

Němečtí zemědělci hlásí mnohamiliónové ztráty způsobené dlouhotrvajícím suchem. Jen v Braniborsku se škody odhadují na 150 miliónů eur, tedy 4 a čtvrt miliardy korun. Rolníci si stěžují i na nedostatek sezónních pracovníků ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole obilí

Pole obilí | Foto: F. Tichý

V loňském roce pomáhalo při vinobraní, sklizni chřestu a ovoce 325.000 sezónních dělníků z nových členských států Evropské unie. Ministři práce a zemědělství se pro letošní rok rozhodli toto číslo o 20 procent snížit, a šanci dostali němečtí nezaměstnaní. Ti ale na těžkou práci vesměs nebyli zvyklí a buď po pár dnech jednoduše zmizeli nebo onemocněli.

Přesto ale za ztráty zemědělců může hlavně horké počasí, které v průměru snížilo úrodu obilí a řepky o 10 až 15 procent. Na některých místech, kde celé týdny nezapršelo, je podle předsedy Německého zemědělského svazu Sonnleitnera neúroda až osmdesátiprocentní.

Sonnleitner požaduje, aby prémie vyplácené na konci každého roku dostali mimořádně už v září ti rolníci, jejichž existence je přímo ohrožena.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme