Národní program reforem koresponduje se strategií Evropa 2020

Senát se bude zabývat Národním programem reforem. Ten má být provázaný se strategií Evropa 2020. Právě tato strategie má v následujících devíti letech oživit hospodářský růst ve všech zemích Evropské unie. Díky ní by se také měly čím dál tím více sbližovat ekonomiky všech států. Pohledy na prospěšnost této strategie se ale liší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na plyn

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ve Světě o desáté připomněl, že Evropa 2020 je dokument Evropské unie, souborem hlavních 5 cílů, kam patří zvýšení zaměstnanosti, snížení energetické náročnost nebo zvýšení počtu vysokoškoláků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ve Světě o desáté

„Česká republika si na své národní úrovni připravuje způsob, jak chce tyto cíle naplnit,“ uvedl Tlapa s tím, že tyto cíle jsou spíše odrazem toho, jak bude fungovat EU. Národní diskuse byla i o tom, zda bude Česká republika více konkurence schopná, nebo se bude ztrácet v evropské ekonomice.

„Česká republika se vešla do představ Unie celkem v pohodě, protože jak počet vysokoškoláků, který dosáhne 32 procent, tak snížení spotřeby energie na evropské úrovni o 20 procent, nebo zaměstnanost na 75 procentech patří k tomu, co vláda předpokládá udělat. Ale mám pocit, že Česká republika má vnitřní ambice o něco vyšší.“

„Chce mít cestovní mapu reforem, toho, co má udělat pro konkurenceschopnost. Protože si myslíme, že cíle se dají dosáhnout pouze za předpokladu úspěšnosti v globální ekonomice,“ zdůraznil Tlapa.

„Nevíme, jak bude vypadat svět v roce 2020 nebo 2050. To, co potřebujeme udělat, je podívat se, v čem Česká republika zaostává, porovnat se zeměmi, které jsou v jednotlivých parametrech před námi v lepší situaci a říci si, jak se dostat blíže ke špičce, než abychom za ní zaostávali.“

Martin Tlapa zdůraznil, že jde především o to, aby Česká republika byla přívětivá pro byznys, aby byla zajímavá pro investice, zůstával zde kapitál finanční i lidský, aby lépe fungovaly instituce.

„Pokud se dokážeme na vládní úrovni, ale i v širším kontextu s komorou a odbory domluvit na této strategii, tak si myslím, že bude mít Česká republika po dlouhé době plán, jak naplnit své ambice. Bylo by to velmi přínosné,“ konstatoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ve Světě o desáté.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme