'Absurdita, vyšší ceny, ztráta práce.' Americké clo na dovoz kovu rozzlobilo evropské oceláře

Evropská unie s novými americkými cly na dovoz hliníku a oceli nesouhlasí. Chce se s Washingtonem dohodnout na výjimce. Spolupracovat s Bruselem na jednáních o výjimce zamýšlí také Británie, která na konci března nadcházejícího roku unii opustí.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Eurokomisařka pro obchod Cecilie Malmströmová již ve čtvrtek ohlásila, že EU by jako blízký americký spojenec neměla být cly zatížena a že bude o situaci v sobotu hovořit s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem.

Je to útok na náš stát. Když není ocel, není země, řekl Trump a vyhlásil clo na dovoz kovů

Číst článek

Britský ministr obchodu Liam Fox, jehož země chce s EU ve věci výjimky postupovat společně, označil nová americká cla za špatná. „Pro Spojené království je to navíc absurdní, protože máme na americkém dovozu oceli pouze jednoprocentní podíl," řekl Fox.

Fox připomněl, že Británie se soustředí na takovou ocelářskou výrobu, která není v USA dostupná. „Takže to zvýší tamní cenu oceli," dodal.

Kontraproduktivné řešení

Evropské ocelářské sdružení Eurofer považuje rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku za kontraproduktivní. Eurofer, k jehož členům patří firmy jako ArcelorMittal, ThyssenKrupp a Tata Steel Europe, v páteční tiskové zprávě varovalo, že krok poškodí ekonomiky Spojených států i Evropské unie.

„Americké opatření se zcela bezdůvodně týká i výrobců z EU, kteří výrazně utrpí ztrátou jednoho z nejdůležitějších exportních trhů. Zdůvodnění věci národní bezpečností - a spojení cel s financováním NATO - je absurdita," uvedl generál ředitel Eurofer Axel Eggert.

Příplatky za bourbon nebo džíny? Evropská komise rozhodne, jak odpoví na chystaná americká cla

Číst článek

Eurofer v pátek upozornil, že ztráta exportu do Spojených států bude spojená s masivním a náhlým nárůstem dovozu na otevřený evropský trh. „Může znamenat konec desítek tisíc pracovních míst v evropském ocelářství a souvisejících sektorech," varoval ředitel organizace. „Je ironií, že naše odhady ukazují ztráty pracovních míst také v USA," dodal.

Evropa byla podle Eggerta dlouhodobě spolehlivým dodavatelem kvalitní oceli na americký trh a v žádném případě ohrožením americké národní bezpečnosti.

Americký prezident Trump v noci na pátek podepsal zvýšení cel na dovoz oceli o 25 procent a na dovoz hliníku o deset procent. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika. Prezident připustil výjimky i pro některé další státy. Ostře reagovaly také asijské státy. Vyloučeno není ani napadení kroku, který USA oficiálně zdůvodňují národní bezpečností, u Světové obchodní organizace (WTO).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme