Téměř 15 procent mladých lidí v Evropské unii má problém zaplatit nájem. Nejhůře je na tom Řecko

V posledním roce se lidé v celé Evropské unii potýkali s rostoucími náklady na bydlení. Problémy měli hlavně lidé ve Francii, Nizozemsku a Řecku. Nejhůř na tom byli mladí lidé ve věku 16 až 29 let.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí (6,3 % populace) ze všech zemí Evropské unie nebylo v posledních 12 měsících schopno pokrýt náklady na nájemné (ilustrační foto)

Tisíce lidí (6,3 procenta populace) ze všech zemí Evropské unie nebylo v posledních 12 měsících schopno pokrýt náklady na nájemné (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Tisíce lidí (6,3 procenta populace) ze všech zemí Evropské unie nebylo v posledních 12 měsících schopno pokrýt náklady na nájemné. Do celku, ze kterého je procento odvozeno, nejsou zahrnuty osoby ohrožené chudobou nebo sociálním vyloučením. Informuje o tom server Euronews z dat Eurostatu.

7:45

Krizi nevyřešíme bez úředníků na obci. Vyloučeným lidem pomůžou s hledáním bytů, říká analytik

Číst článek

Nejhůř jsou na tom lidé v Řecku – tam nezvládne nájem zaplatit 17,7 procenta lidí, ve Francii 16,7 procenta, ve Slovinsku 10,5 procenta a v Nizozemsku 10,4 procenta. V Česku pak bojuje s financemi na nájem 4,8 procenta obyvatel, kteří nejsou ohrožení chudobou nebo sociálním vyloučením.

Podle Eurostatu pak mají nejvíc problémů se zaplacením nájmu mladí lidé ve věku 16 až 29 let. V celé Evropě jich je 15 procent. 9,5 procenta z nich nebylo schopno v posledním roce zaplatit nájem vůbec. Nejvíc z nich žije ve Francii - 23,8 procenta, Řecku - 23,4 procenta a Nizozemsku - 16,1 procenta.

Podle zjištění ČTK to mají v Česku nejtěžší s placením nájmu mladí lidé ve věku od 25 do 35 let. Za nájemné zaplatí ze své mzdy více než ve většině vybraných států západní Evropy. Za nájemné bytu o velikosti 60 metrů čtverečních vynaloží necelých 40 procent z mediánu hrubé mzdy.

Alena Harciníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme