Lesy ČR posuzují nabídky na dřevařské práce do roku 2029. Největší šanci má Uniles z koncernu Agrofert

Nejvíce nejlepších cenových nabídek v miliardovém lesnickém tendru 2025+ státního podniku Lesy České republiky (LČR) podal Uniles z koncernu Agrofert. Z dvanácti soutěžených jednotek má šanci uspět na šesti jednotkách. Ze soutěžených prací v odhadované hodnotě 1,2 miliardy by Uniles mohl získat objem zhruba dvě třetiny. Vychází to z přehledu podaných nabídek, který LČR zveřejnily na webu.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dřevo, ilustrační foto

Sedm zakázek je pětiletých, dvě dvouleté, dvě čtyřleté a jedna tříletá | Foto: René Volfík | Zdroj: iRozhlas

LČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a každoroční zadávání lesnických prací soukromým firmám je základním nástrojem hospodaření podniku.

2:45

V národním parku Šumava se letos vytěžilo mnohem méně dřeva. Kůrovcová kalamita je na ústupu

Číst článek

Dva kontrakty by v tendru 2025+ mohla získat plzeňská firma PRO100LES, po zakázce mají naději získat firmy LDF Rožnov, Aclesia, Petra a Jihozápadní dřevařská. Získat alespoň jednu zakázku tak má naději šest firem z 30, které se do tendru přihlásily. Celkem firmy podaly na dvanáct soutěžených jednotek 130 nabídek.

Uniles v tendru 2021+ získal z 29 soutěžených jednotek dvanáct kontraktů, v tendru 2022+ patřil mezi pět nejúspěšnějších a v tendru 2023+ získal z 84 jednotek nejvyšších šestnáct kontraktů. V tendru 2024+ získal dva kontrakty z 59. Loni Uniles sídlící v Rumburku, vykázal meziroční pokles tržeb téměř o 11 procent na 3,24 miliardy korun. Zisk firmě klesl o 13,2 milionu na 34,8 milionu korun.

Termín pro podání nabídek vypršel 18. října. Lesy ČR nyní nabídky hodnotí, celý proces hodnocení obvykle trvá několik týdnů. Celý tendr bude ukončen v momentě, kdy budou smlouvy na všech územních jednotkách uzavřené. Vítězné firmy by měly pro LČR pracovat od ledna 2025 do konce roku 2029.

Odhadovaná hodnota soutěžených služeb a prací je 1,2 miliardy korun, objem dřeva k těžbě činí půl milionu metrů krychlových na 45 000 hektarech lesa. Firmy také zajistí obnovu 2000 hektarů lesa, ročně asi 400 hektarů.

Proti minulým letům je rozsah tendru 2025+ finančně i objemem těžby násobně menší. Je to dáno tím, že většinu kontraktů z pětiletého tendru 2020+, které se měly opět soutěžit letos, podnik předčasně ukončil s odezníváním kůrovcové kalamity.

6:18

Český ráj ohrožují nepůvodní druhy. Lesníkům s jejich odstraňováním pomáhají i horolezci

Číst článek

Ukončené zakázky pak Lesy ČR zahrnuly do tendru 2023+, který měl hodnotu prací téměř dvanáct miliard korun a objem těžby dřeva jedenáct milionů metrů krychlových. Loňský tendr 2024+ měl hodnotu prací 5,2 miliardy korun a těžbu 5,1 milionu metrů krychlových.

Tendry jsou dvojího typu. Na osmi jednotkách budou lesnické firmy dělat takzvanou komplexní zakázku, která zahrnuje pěstební práce a těžbu dřeva, jež firmy budou i samy prodávat. Na čtyřech jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce a těžbu, vytěžené dřevo si zobchodují samy Lesy ČR.

Sedm zakázek je pětiletých, dvě dvouleté, dvě čtyřleté a jedna tříletá. Uniles dal u osmi komplexních zakázek nejlepší nabídku na pěti jednotkách, u čtyř soutěží na pěstební práce a těžbu má jednu nejlepší nabídku.

Zakázky z loňského tendru 2024+ si rozdělilo 20 firem. Z 59 podepsaných jednotek získala nejvíce společnost Jihozápadní dřevařská, a to devět kontraktů. Za ní následovaly firma 1. písecká lesní a dřevařská s osmi kontrakty a firma Lescus Cetkovice s šesti smlouvami.

Lesům ČR v letošním prvním pololetí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 2,83 miliardy korun z 3,85 miliardy korun. Hlavním důvodem snížení zisku bylo nižší zpeněžení dřeva těženého v mladších porostech a také v polomech. Tržby podniku za leden až červen meziročně klesly o osm procent na 7,56 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme