ČEZ se bude zajímat o možnost těžby lithia u Cínovce. Holdingu EMH půjčí přes 50 milionu korun

Energetická skupina ČEZ, kterou ze 70 procent vlastní stát, prozkoumá možnosti těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firmě European Metals Holdings, která má na těžbu přednostní právo, poskytne půjčku dva miliony eur (51,2 milionu korun). ČEZ se do konce roku rozhodne, jestli do European Metals Holdings kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit.

Praha (Aktualizováno: 10:47 16. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

Energetická skupina ČEZ, kterou ze 70 procent vlastní stát, prozkoumá možnosti těžby lithia u Cínovce v Krušných horách (ilustrační snímek) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na úterním brífinku to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Potvrdil tak informaci, kterou firma European Metals Holdings poslala na londýnskou burzu.

Podnikatel Krúpa měl zájem o firmu Geomet, která má licenci na těžbu lithia. Z obchodu sešlo

Číst článek

„Na našem území se možná nachází významné ložisko lithia, což je základní surovina pro výrobu autobaterií. Je naším zájmem, aby zisk z možné těžby lithia zůstal co nejvíce v Česku. Stejně tak naším zájmem je, aby bylo ověřeno, zda se zde těžit lithium vyplatí nebo ne,“ uvedl Havlíček.

Do průzkumu se podle něj zapojí těžařská firma Severočeské doly, dceřiná společnost ČEZ. „Věříme, že bude postupovat i s maximální péčí věnovanou životního prostředí a obcím v okolí,“ doplnil ministr.

Baterie do elektromobilů

Lithium se používá mimo jiné pro baterie do elektromobilů, dále například pro speciální skla a keramiku. Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a s tím spojených baterií odborníci předpokládají, že poptávka po lithiu vzroste do roku 2025 zhruba trojnásobně.

V minulosti vláda uvažovala, že by stát vstoupil do EMH prostřednictvím státního podniku Diamo. Před sněmovními volbami se téma těžby lithia v Česku stalo jedním z hlavních motivů předvolební kampaně.

Pokud se ukáže, že těžba lithia na Cínovci je perspektivní, bude opět pod kontrolou státu 👍 S @Karel Havlíček a @Skupina ČEZ jsme dohodli, že ČEZ získává opci na nákup majoritního podílu v australské firmě EMH, která je přes firmu Geomet držitelem práv k průzkumu těžby lithia.

09:57 – 16. 07. 2019

4 52

Plníme tím klíčový úkol, kterým bylo nepřijít o kritickou surovinu, neporušit vztah se zahraničními investory a garantovat postup, který bude splňovat nejpřísnější ekologická kritéria. Společně s ČEZem budeme nyní vyhodnocovat, jak využít lithium pro záměr výroby baterií.

09:57 – 16. 07. 2019

3 41

„ČEZ je jednou z předních společností ve střední a východní Evropě, která má silnou vizi v oblasti obnovitelných zdrojů a skladování energie. Potenciální partnerství s ČEZ dále dokládá závazek EMH plně rozvíjet projekt Cínovec ve spojení s českým průmyslem s cílem využít jej pro zapojení českého státu do bateriového a elektromobilního průmyslu,“ uvedl ve zprávě ředitel EMH Keith Coughlan.

V lokalitě Cínovec v Krušných Horách může být podle odhadů jedno z nejvýznamnějších evropských ložisek lithia. Dvě třetiny zásob leží na české straně, zbytek v Německu. EMH prostřednictvím své dceřiné společnosti Geomet vlastní práva na hlubinnou těžbu.

„Naše zkoumání může, ale také nemusí potvrdit technologické a ekonomické předpoklady případné těžby. Je logické využít know-how naší společnosti Severočeské doly, která má s těžbou velké zkušenosti. Do konce letošního roku společně s EMH ověříme, zda považujeme těžbu v lokalitě za potenciálně perspektivní,“ dodal generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme