850 zaměstnanců Liberty se zapojilo do projektu na přeškolení. Podle šéfa úřadu práce uplatnění najdou

Do projektu úřadu práce k nalezení nového místa s podporou na přeškolení i mzdu se zapojilo 850 pracovníků huti Liberty Ostrava. Nezaměstnanost v regionu ohlášené propouštění z hutní firmy zatím nepoznamenalo. Lidé nacházejí uplatnění. Řekl to generální ředitel úřadu práce Daniel Krištof. K nalezení nového místa lidem, kterým hrozí propouštění či jsou ve výpovědní lhůtě, pomáhá projekt Outplacement.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alfdkjsaulj_240618-112903_jkd.jpg

Výpověď dostalo zhruba 1600 z asi 4000 pracovníků Liberty | Foto: Marta Pilařová | Zdroj: Český rozhlas

Firmy, které tyto pracovníky přijmou, mohou získat příspěvky na školení i mzdy. Na výdělek mohou dostat až 15 000 korun po dobu až devíti měsíců. „V programu Outplacement máme 850 lidí z Liberty Ostrava, tedy zhruba polovinu (propouštěných). Zbytek si rozebrali zaměstnavatelé na pracovním trhu. V nezaměstnanosti Moravskoslezský kraj nepředstihl kraj Ústecký. Uvidíme, jaké budou výsledky za září,“ řekl Krištof.

4:56

Liberty propouští asi 1700 lidí. ‚Otázka není jestli, ale jak se uplatní,‘ říká Navrátil z paktu zaměstnanosti

Číst článek

Firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, ohlásila propouštění koncem července. Minulý měsíc podnik začal odstavovat koksovnu. Výpověď dostalo zhruba 1600 z asi 4000 pracovníků, které podnik do té doby zaměstnával. V pátek zkrachovalá společnost v tiskové zprávě uvedla, že propustí dalších asi 120 lidí. Výpovědi jim rozdá v říjnu. Dotkne se to zaměstnanců válcoven, údržby, dopravy i obslužných profesí.

Podle Krištofa by měl trh práce v regionu propouštění z Liberty zvládnout. O pracovníky je zájem. Lidé řeší hlavně to, zda projdou rekvalifikací a udrží si pak svůj dosavadní výdělek, nebo přijmou hned práci s nižší odměnou.

Po začátku insolvenčního řízení začal úřad práce poskytovat žadatelům nevyplacené mzdy, a to po tři měsíce. Zaměstnanci o ně mohli začít žádat 17. června. Měsíční náhrady do 1,5násobku průměrné mzdy stát vyplácel za květen, červen a červenec. S vyřizováním přímo v podniku pomáhaly mobilní týmy úředníků, poskytovaly i poradenství o dalším postupu.

Výdaje na náhradní mzdy i s odvody měly podle dřívějších informací činit asi 1,3 miliardy korun. Úřad práce nyní vyplacenou sumu vyčísluje. Přesnou částku, která putovala do náhrad výdělků, se chystá podle svého generálního ředitele zveřejnit v příštích dnech. Pro případy insolvence a náhradních výplat se platí odvody ze mzdy na politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel na ni z vyměřovacího základu zaměstnanců posílá státu 1,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme