České firmy slaví úspěch na exotických trzích. Do Indie vyvážejí auta, do Zambie traktory

České firmy vyvezly loni do Indie zboží za rekordních více než 15 miliard korun, vyplývá z údajů statistického úřadu. Podniky těží z růstu indické ekonomiky i československé tradice. To je třeba příklad společnosti Tatra Trucks. Tuzemské podniky ale prorážejí i na jiných exotických místech - třeba v africké Zambii. Obě místa spojuje jedno: exportní úspěch přišel i díky radám ekonomických diplomatů.

Nové Dillí/Lusaka Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor (ilustrační foto)

Traktor (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, Duncan Brown (Cradlehall)

Zvuk vozů Tatra v indické armádě dobře znají, český podnik jich v minulosti dodal tisíce. Před pěti lety ale dostala Tatra v Indii kvůli korupční aféře stopku a firma byla kvůli dluhům na zavření.

Přehrát

00:00 / 00:00

České firmy slaví úspěch na exotických trzích. Do Indie vyvážejí auta, do Zambie traktory. Téma pro Ondřeje Luštince

Dnes už noví majitelé automobilky do Indie znovu vyvážejí, jde pro ně dokonce o druhý nejdůležitější trh. „Velkou roli sehrála pomoc českých politiků, protože se za Tatru pod novými českými vlastníky svým způsobem zaručili," říká mluvčí společnosti Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Exportérům v Indii pomáhá i Milan Touš, obchodní rada na velvyslanectví České republiky v Dillí. Velké příležitosti vidí například v letecké a železniční dopravě, ale také v oblasti zemědělství.

„Do budoucna se očekává, že počet obyvatel bude vyšší než v Číně. Takže jistě tady bude poptávka po zemědělských a potravinářských výrobcích jenom růst," přibližuje Touš.

Traktory Zetor jezdí v Zambii

Jiný důležitý návrat na exportní trh se týká společnosti Zetor a africké Zambie. První traktory dodal podnik do této země před více než padesáti lety. Do Zambie se přitom letos nevrátil jen Zetor, ale i česká ambasáda.

„Zambie je země pro zemědělství zaslíbená. Je tam obrovský dostatek půdy, což je možná ne úplně známý fakt, a také obrovský dostatek podzemní vody," vysvětluje velvyslanec České republiky v Zambii Radek Rubeš. Dodává, že z kvalitní zambijské půdy se využívají pouhá čtyři procenta.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme