Británie podepsala obří kontrakt na stavbu dvou jaderných bloků. Podílet se budou i Číňané

Británie uzavřela lukrativní zakázku na stavbu dvou nových jaderných bloků. Náklady na jejich výstavbu mají v přepočtu dosáhnout téměř půl bilionu korun. Je to první podobná zakázka v Evropě od fukušimské havárie před dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Reaktory bude stavět konsorcium firem v čele s francouzskou skupinou EDF, která provozuje většinu jaderných elektráren ve Francii. Asi třetinový podíl ale budou mít také Číňané.

„Chci, aby Číňané investovali do britské jaderné energetiky. Dovedu si představit, že se stanou i většinovými vlastníky některé jaderné elektrárny v Británii, samozřejmě pod naším dohledem,“ přivítal účast čínského investora britský ministr financí George Osborne.

Nová elektrárna bude v Británii první, kterou nepostaví stát. Ušetřené peníze bude moci vláda podle Osborna věnovat na stavbu škol a nemocnic.

Není ale jasné, jak se to promítne v cenách energií - domluvená výkupní cena elektřiny z nových bloků na příštích 35 let je totiž oproti současným tržním cenám dvojnásobná.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme